lauantai 1. joulukuuta 2012

1.12. Mitä kannattaa ottaa mukaan armeijaan

ekat tontut

Tunnustakaa pois, yllätyitte otsikosta. Odotitte jotain kivaa joulukuusta ja tontuista ja lahjoista ja kaikesta semmoisesta, mutta mepä olemme taas kerran muistaneet tehtävämme kansansivistyksen karulla kentällä. Jos siis googlasit "mitä mukaan inttiin" ja päädyit tänne, niin olet oikeassa paikassa. Ikioma tekstiviestimiehemme on hyvin asiallisesti kertonut meille, mitä kannattaa ottaa mukaansa, kun on aika lähteä puolustusvoimien muonavahvuuteen tai kuten meidän tapauksessamme, tonttuarmeijaan.

Lista ei ole tärkeysjärjestyksessä eikä se edes ole kattava, mutta ainakin se antaa vahvasti suuntaa. Tietolähteemme on sitä mieltä, että hänenkin ensivaiheensa armeijan vihreissä olisivat olleet helpompia, jos joku olisi etukäteen kertonut elämää helpottavista asioista. Siksi me listasimme ne nyt tähän, jotta seuraavilla armeijaanastumiserillä olisi astetta helpompaa


Etukäteen tulevissa ohjeissa neuvotaan ottamaan omat hygieniavälineet. Niillä tarkoitetaan partakonetta, hammastahnaa ja -harjaa, ihonhoitoon käytettäviä aineita ja mitä nyt kukakin haluaa mukanaan kantaa. Hiuksiin ei hurjasti tarvitse panostaa, mutta huulirasvaa suosittelemme lämpimästi samoin kuin kunnon suihkusaippuaa. Tuoksulla ei niin väliä.

Seuraavalta listalta löytyvistä tavaroista sen sijaan ei ole mitään mainintaa ja osassa kaikkein nipottavimpia varuskuntia ne saattavat olla kiikunkaakun sallittuja (etenkin pakkipusseista on olemassa kaikenlaisia mielipiteitä, mutta jos niitä ei kuuntele, niin ei tiedä tekevänsä väärin...)

1. Sukkia. Mustia. Armeijan sukat ovat keinokuitua, ja ne hiovat hienojakoisen hiekkapaperin lailla jalat hiljalleen joko suunnattomille rakoille tai veriseksi muhennokseksi. Siksi mukaan kannattaa pakata kunnollisia retki- tai vaellussukkia. Ne eivät saa näkyä (armeijassa ovat hurjan tarkkoja siitä, että kukaan ei ole sen muodikkaampi kuin toinen), mutta omansa saa kätevästi piilotettua sinne virallisten sukkien alle.

2. Paljon sekä tavallista että rakkolaastaria. Näitä tarvitaan siinä vaiheessa, kun armeijan jalkineet ovat kaikista sukkavarotoimenpiteistä huolimatta onnistuneet aikaansaamaan tuhojaan. Jalkojaan voi toki mennä näyttämään myös sairastuvalle, mutta siellä on nähty kunnon kuolioitakin, joten edes vesimelonin kokoiset vesirakkulat eivät herätä sympatiaa. Oma ensiapu paras ensiapu. Ja usein ainoa.

3. Pakkipusseja. Armeijassa osa ruokailusta hoidetaan ulkona, vaikka ihan vieressä olisi ruokala. Pakkipussi on tosiasiassa 3 litran pakastepussi, joka laitetaan ruokailuastian eli pakin sisäpuolen suojaksi, jolloin maasto-olosuhteissa hankala tiskaaminen on helpompi suorittaa. Pusseja saa ostaa sotkusta (se on se armeijan kahvilantapainen), mutta fiksu ottaa oman pakastepussirullansa mukaan jo kotoa.

4. Otsalamppu. Tästä on iloa siinä vaiheessa, kun täytyy ulkona pimeässä edetä paikasta toiseen kanniskellen molemmin käsin kaikenlaisia esineitä, joita ei armeija-ajan jälkeen tule koskaan näkemään. 

5. Käsineet. Armeijasta saa laadultaan sukkia vastaavia kädensuojia, joten kannattaa ihan oikeasti ottaa kotoa mukaansa vähintään tuulenpitävät hanskat. Parhaat pitävät sekä tuulta että vettä, mutta ovat kuitenkin niin ohuet, että ne kädessä voi viritellä ansoja tai mitä siellä armeijassa nyt sitten tekeekin. Loppupelissä käsineiden laadun ratkaisee aselaji, sillä tykkimies tekee vähän erilaisia asioita kuin esikunnassa aikaansa viettävä, mutta esimerkiksi moottorikelkkailijoiden käyttämät hanskat voivat pelastaa monta päivää ja etenkin vartiossa seisoskeltua yötä.

6. Kädenlämmittimiä. Näillä me tarkoitamme niitä retkeilijöille ja pilkkijöille suunnattuja kemikaalipusseja, joita pitää helistellä tai rutistella, ja sitten ne tungetaan hanskojen sisään lämmittämään käsiä jopa kuudeksi tunniksi. Ehdottoman hyviä hankintoja!

7. Maastokeikoilla (joita ei ole ihan aluksi) monella on mukana ruokaa eli vähintäänkin nuudeleita ja tonnikalaa. Talon puolesta tarjottava pussiruoka ei ihan vastaa vanhaa sanontaa "armeija marssii vatsallaan". Tomaattikeitto ei kaikilla lisää taistelutahtoa, joten tölkkilihapullat voivat pelastaa kokonaisen päivän. Ja suklaa, lakritsi tai pähkinät. Kannattaa silti muistaa, että jokainen joutuu itse kantamaan sekä pakolliset varusteet että omat muonansa, joten mitään kovin painavaa ei mukaan kannata ottaa.

8. Minigrip-pusseja tai vastaavia. Ne ovat ainoa tapa pitää repussa vaikka sukat kuivina, jos maastossa ollaan neljä päivää putkeen ja koko ajan sataa. Kännykkä kannattaa myös pussittaa! Oikeastaan ihan kaiken sellaisen, minkä ei halua olevan alttiina kosteudelle, voi ujuttaa muovipusseihin oli sitten kyse sanaristikkolehdestä tai otsalampun varaparistoista.

9. Rannekello. Kännykkä täytyy pitää piilossa, eli sitä ei vilkuilla kesken manööverien vaikka mikä olisi. Rannekellosta sen sijaan voi koska tahansa tarkistaa ajankulun.  

Lisäys vuonna 2016: Vuodet ovat kuluneet ja kehitys kehittynyt. Nyt mukaan kannattaa muistaa ottaa myös varavirtalähde.

Armeija antaa periaatteessa ihan kaikki tarvittavat varusteet alushousuista alkaen ja huolehtii niiden pesusta. Vinkkinä viikoksi: T-paidat ja alusvaatteet voi pestä myös kotona lomalla käydessään, jos ei pääse oikeaan aikaan varusteita vaihtamaan. Virallisesti moinen lienee kiellettyä, mutta käytännössä aika lailla maan tapa. Puhdas paita on aina puhdas paita, olipa se pesty teollisuuskoneessa tai kotona. Jos kannat pyykit kotiin, varmista, että muistat ottaa ihan jokaisen sukan mukaan palatessasi kasarmille. Päällystö pitää armeijassa joskus omaa kivaa tarkistamalla, että jokaisella varusmiehellä on kaapissaan tismalleen ne tavarat, joiden siellä pitääkin olla. Yksi puuttuvat paita voi aiheuttaa uskomattomia tunteenpurkauksia.


PS. Tulitikut saa talon puolesta, mutta jos haluat hifistellä, osta omat "takuuvarmasti syttyvät retkitikut".  Niillä voit saada ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa. Ja lämpöisen kamiinan.

2 kommenttia:

  1. mainio juttu- meillä alkaa lähipiirin pojat pukeutua lähiaikona harmaisiin ja mietin millä vois muistaa lähtevää nuorta. tästä löyty jo monta hyvää ideaa, kiitos!

    VastaaPoista
  2. Voi kiitos tuhannesti tästä!

    VastaaPoista