lauantai 27. lokakuuta 2012

27.10. Joko sinulla on lammas kellarikomerossa?

kello

Huomenna siirrytään talviaikaan, ja siksi mekin nökötämme tässä kellon äärellä muistuttamassa, että ensi yönä saa nukkua armollisesti yhden tunnin ylimääräistä. Jotta asia olisi erityisen hyvin tiedossa, laitoimme tälläiset hitaat kilpikonnayöpuvut, joiden kangas on ostettu kangaskauppa Wexleristä. Purjo näyttää siltä, kuin hän olisi putoamassa, mutta tosiasiassa hän vain keikkuu vaarallisesti puolelta toiselle.

Tänään meitä on mietityttänyt uutinen, jonka mukaan vantaalaisen kerrostalon häkkikomerossa on jo jonkin aikaa elänyt kasvattilammas. Jostain kumman syystä omistaja ei menettänyt elikkoaan, saanut eläintenpitokieltoa tai edes lampaiden kellarikomerotarhausta vastustavia eläintensuojelijoita taakakseen. Ehei, omistajaa vain kehotettiin hankkiutumaan eroon lampaasta. Ei mitään muuta. Ei varoituksia, ei huomautuksia, ei johtavan lammastalouskonsultin haastatteluja siitä, mitä kaikkia traumoja villantuotantoelikko on voinut saada joutuessaan pimeään, kosteaan kellarikomeroon pois laumastaan. Yksikään sikatiloja yön pimeinä hetkinä kuvannut aktivisti ei ole ottanut yhteyttä mediaan kauhistellakseen sitä, miten lammasta on kaupungissa kohdeltu ja miten ekoterroristit aikovat seuraavaksi masinoida videokuvauskiertueen vuokratalojen häkkikomeroihin.

Miksi ihmeessä muuten niin aktiiviset eläinten puolestapuhujat nyt vaikenevat? Eikö muka todennäköisesti kohtalaisen kivuliaan rituaalikuoleman uhriksi päätyvä urbaanilammas ole ansainnut yhtä suurta huomiota kuin tarhaketut, jotka sentään tainnutetaan ennen lopullista kuoliniskua. Iltapäivälehdessä todetaan, että Suomessa ei eläimiä saa teurastaa kotona, mutta ei niitä käsittääksemme saa kasvattaa kellarissa vailla valonhippusia, joten kuka takaa, että nyt löytynyt lammas saa eläimenarvoisen kuoleman? Ja kuka takaa, että kyseessä on ainutkertainen yksilö eikä Vantaalla ole laumoittain piilotettuja uhrilampaita.

Ehdottaisimme, että eläinlääkärit jalkautuvat navetat ja sikalat jo tutkittuaan kerrostalojen kellareihin etsimään pimeydessä ja ankeudessa kasvatettavia eläimiä. Saattaa olla, että laitakaupunkikiertue toisi esille runsaasti mielikuvituksellisia uudenlaisia malleja elävien eläinten säilytykseen. EU:n ansiosta kaikki mahdolliset ja osa mahdottomistakin maaseutumaisissa oloissa asuvista tuotantoeläimistä on jo listattu ja luokiteltu. Siksi valvonta nyt kannattaisi ulottaa niihin tuotantoeläimiin, jotka eivät jostain syystä olekaan säädösten mukaisissa karjasuojissa vaan jossain ihan muualla. Ehdotamme siis täsmäiskuja autotalleihin, leikkimökkeihin ja epämääräisiin takapihojen hökkeleihin häkkikellareiden lisäksi. 

Vai pitääkö tässä tulkita, että lampaita on ihan luvallista kasvattaa vaikka kellarissa, kunhan ymmärtää vedota, että ei tiennyt sen olevan laitonta. Samalla logiikalla myös ylinopeuden ajaminen on ihan OK, kunhan kertoo pysäyttävälle poliisille, että ei tunne Suomen liikennerajoituksia. Silloinhan sitä on aina syytön.

1 kommentti:

  1. Lammasparka!!! Asiaa sen paremmin tuntematta voisin kuvitella, että kyseinen "lampaankasvattaja" ei ole ihan evankelis-luterilaista suomisakkia. Se selittäis senkin, miksei eläinrääkkäyksestä sanota sanaakaan ja rääkkääjä pääsee kuin lammas veräjästä.

    VastaaPoista