maanantai 9. huhtikuuta 2018

9.4. Kansalaisaloite lintujen kevätmuuton siirtämisestä viikonloppuun


Eilen niitä parveili melkein pihassa asti. Siis lintubongareita. Niitä oli teiden pientareet ja liitereiden takuset täynnänsä kameroineen ja kaukoputkineen. Todennäköisesti paikalla olivat kevään ensimmäiset Martit ja Harrit sekä hieman nuoremmat untuvikot Oskarit ja Leevit, lajitunnistustaitomme on aika olematon emmekä kyselleet nimiä. Joka tapauksessa kaukaa tulleita lintuturisteja oli enemmän kuin kotitarpeiksi, osa joen varressa, osa kavunneena rehupaalien päälle. Kaikilla oli sama hillitön halu saada tähtäimeen joku varhainen muuttolintu tai muuten vain epätavallinen siivekäs. Linssit vain välkehtivät, kun taivaalta yritettiin tähystää mitä tahansa mielenkiintoista.

Mutta äiti luonto toimi taas vastoin loogisia etukäteisodotuksia eli lintuja löytyi vain yksittäisiä kappaleita, vähän niin kuin näytteeksi. Mustarastas teki vaitonaisena pesäänsä, koko talven melkein vieressämme majaillut joutsenpariskunta lenteli näytösluontoisesti noin tunnin välein vähän kuin pyytääkseen anteeksi, että lajitoverit ovat vielä Virossa ja naakat suorittivat äänekästä esitystään aivan täpinöissään siitä, että kerrankin he ovat pääosassa, muita lintuja kun ei ollut mailla eikä halmeilla.

Vaan tänäänpä oli! Heti aamulla hämmennyimme kaakatusta ja kalinaa, kun iltayöstä vedenvaltaamalle pellolle saapunut hanhiparvi teki  lähtöä pohjoisemmas. Päivemmällä saapui erilaisten pienempien vesilintujen parvia lepuuttamaan siipiään ja näin loppuiltapäivästä saapuu lisää äänekästä väkeä kaarrellen ihan kuin kiusallaan sinne ja tänne melkein tietoisina siitä, että citymaastureillaan eilen paikalle saapuneita bongareita ei ole paikalla ainuttakaan. Mekin seuraamme tilannetta lämpöisesti oman kamarin ikkunasta vaivautumatta ulos kiikaroimaan.

Ymmärrämme, että tämä on vakava epäkohta ja siksi olemme pohtineet kansalaisaloitetta, jonka mukaan lintujen kevätmuutto pitää osuttaa viikonloppuun, jolloin iso osa kansalaisista on joutilaana ja ajelee maakunnissa  etsimässä jotain nähtävää. Tällainen työviikolle osuva lintujen invaasio ei ole omiaan herättämään luottamusta työmarkkinajärjestöjen ja järjestäytyneiden lintuparvien välillä. Säätiedotuksissa on luvattu erittäin lämmintä loppuviikkoa, joten oletettavasti lintujen pääjoukot saapuvat valtion virastoissa noudatettavana työaikana, jolloin aktiivisten bongareiden määrä maastossa on vähäisimmillään. Koko touhun panos-tuotos -suhde jää siten aika lailla alhaiseksi, koska mieluumminhan sitä kiikaroi 20 eri lajia kuin pelkkiä naakkoja ja väsähtänyttä varista.

Mietimme vielä muutaman päivän ajan sopivaa sanamuotoa aloitteellemme. Uskomme, että se saavuttaa suurta suosiota.

Pukeuduimme aihen mukaisesti lintuparviin, tällä kertaa pöllöihin, koska niitä kangaskaupoissa on eniten tarjolla. Pirjon tunikaan osui muutama oravakin. Ne ovat muuten tänä vuonna laihoja ja takkuturkkisia. Siis tosielämässä, ei tässä trikoovaatteessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti