sunnuntai 15. maaliskuuta 2015

15.3. Pirjo ja Purjo kohtaavat varjoliitäjän


 photo 1614d3fb-417a-4c9e-bd2b-b6b6c6c7ee90_zpscl71xuit.jpg

Oikeastaan ja onneksi emme kohdanneet varjoliitäjää fyysisesti maan pinnalla, vaan saimme tarkastella hänen toimiaan turvallisesti suunnilleen sadan metrin päästä. Oheinen kuva on kaapattu yleisradion sivuilta eikä esitä sitä tyyppiä, joka tänään pörräsi kotimme yläpuolella. Todella utelias hän oli, koska jaksoi pyrähdellä lähes puoli tuntia kohtuullisen pienellä alueella. Lentimensä moottori piti samanlaista ääntä kuin pikkuisen yliviritetty mopo, joten äänisaastetta riitti.

Aluksi luulimme, että varjoliitelijä etsi turvallista laskeutumispaikkaa. Sitten ymmärsimme, että hänellä ei ollut mitään tarvetta tupsahtaa pihaamme siperianlehtikuusten ja tammien keskelle. Päinvastoin, liitelijällä oli selkeä yritys pysytellä ilmassa niin pitkään kuin mahdollista, mutta matkalennon sijaan hän tuntui harjoittelevan jotain Jame Bondin tyylistä ilmavakoilua. Täytyy myöntää, että melkein odotimme perivihollisensa Tohtori Non tai vähintäänkin Rautahampaan pyyhältävän paikalle jollain vielä eksoottisemmalla lentovempaimella.

Aikansa pihapiirimme päällä pälyiltyään liitelijä päätti jatkaa uusiin seikailuihin ja pörräili kohti etelää. Matkalla hän kohtasi muutamia varhaisia joutsenia sekä pari äkäistä hanhea. Onneksi lintujen lentoreitti oli sillä kohdalla huomattavasti matalampi, joten mitään lentoturmaa ei tapahtunut. Se tästä enää puuttuisi, että joku moottoroituun varjoliitoon hurahtanut hörhö törmäisi rauhoitettuihin lintuihin. Ympäristölait kun on pääosin kirjoitettu siten, että maanomistaja on aina vastuussa kaikesta siitä, mitä mailtaan löytyy, oli se sitten metsäautotien varteen salaa tuotu tai putoillut ilmasta.



Varjoliitäjä taivaalla Oulujärven maisemissa Paltamossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti