perjantai 25. heinäkuuta 2014

25.7. Mansikkasota

 photo 2fa5ba4f-65c3-47ef-817c-252513a804a6_zpsb582f65b.jpg

Otsikko on provokatiivinen eli lupaa paljon enemmän kuin mistä kirjoitamme. Mistään sodasta ei varsinaisesti ole kyse vaan siitä, että tänä vuonna mansikkakojuihin on ilmestynyt 5 kg laatikoiden rinnalle myös 4 kg:n laatikot, mikä on merkinnyt suunnattomia matemaattisia ongelmia ostajille. Kun mansikat kaiken lisäksi ovat tuote, joka on huvenut myynnistä jo aamupäivän aikana, on iltapäivisin käyty melkoista sanasotaa niiden muutamien laatikoiden luona, jotka vielä myyntitiskillä odotavat ottajaansa. Ja voi olla, että myös aamulla on käytetty keskustelussa isoja kirjaimia, mutta me emme ole olleet silloin paikalla kuulemassa. Asiakkaan tulee saada tietää, onko viereisessä myyntikojussa myytävä mansikkalaatikko halvempi vai kalliimpi kuin se, mitä hän on havittelemassa! Ja jostain syystä nimenomaan myyjän on se osattava kertoa aivan kuin hänellä olisi tieto kaikissa kaupungin mansikanmyyntipisteissä myytävistä marjakiloista.

Vähän samanlaista marmatusta ovat saaneet osakseen myös rasioittain myytävät mansikat, sillä perinteisten litran ropposten vierelle on ilmestynyt 0.8 litran rasioita, joihin todennäköisesti mahtuu vähemmän marjoja kuin kokonaiseen litralliseen. Älämölöä on syntynyt siitä, että asiakkaille ei ole kissankokoisin kirjaimin kerrottu, miten iso se kyseisellä myyntipöydällä myynnissä oleva rasia oikein on. Kiireinen asiakas kun kuulemma päättelee, että rasiassa on aina litra, vaikka mikään puutarhatuotteiden säätelemistä rajoittava EU-direktiivi ei edellytä litraista rasiaa eikä viiden kilon laatikkoa. Eikä edes muinaismuistolaissa sanota, että "älköön mansikoita myytäkö muuta kuin virallisesti merkityssä litran kokoisessa purnukassa".

Jos joku asia on aina ollut jotenkin, niin sitten se ei saa milloinkaan muuttua. Kilon on pysyttävä kilona ja metrin metrinä ja rasiaan pitää mahtua yhtä monta marjaa kuin vuonna 1952, kun Helsingissä oli suuri urheilujuhla. Siinä ei auta 90-luvulla syntyneen myyjätytön selitellä, että kaikki hinta-ja mittatiedot on kyllä selkeästi merkitty myyntipöydän houkutteleviin mainoksiin, sillä itseään arvostava asiakashan ei sellaisia lue. Hän luottaa perinteen voimaan ja siihen, että rasian koko ei vaihtele. Tai jos vaihtelee, niin se kerrotaan hänelle hyvissä ajoin ennen ostopäätöstä.

Meidän mielestämme 4 kg mansikkalaatikko on siitä mukava, että siitä ei pienen napostelun jälkeen jää mitään säilöttävää. Kaikki katoaa parempiin suihin. Tosin tämänpäiväinen 38 euron hinta nousi jo sellaiselle asteelle, että katsoimme parhaaksi täyttää vatsamme jollain muulla. Tuohon hintaan saa muuten 19 kiloa kukkakaalia.

Mansikkakauden kunniaksi Pirjo etsi aiheeseen sopivan lierihatun ja mekon, jonka edustassa on mansikkapainatus. Purjolle kelpasi mikä tahansa punainen, joten käteen osui perhospaita ja punaiset housut. Tässä kuumuudessa ei ole mitään väliä sillä, miten on pukeutunut - koko ajan kuitenkin odottaa sellaista normaalia kesäsäätä, jolloin aivot eivät kiehu.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti