sunnuntai 27. heinäkuuta 2014

27.7. Pirjo ja Purjo kakkamatemaatikkoina

 photo 6773ba81-26ce-4bb5-94a6-f7185f48d432_zps6b4a2c7b.jpg

Kaikkea kummallista voi tehdä helteisenä kesäpäivänä, kun ei oikein ole mitään tekemistä. Päätimme joutessamme tarttua ajankohtaisaiheeseen eli helsinkiläisiä piinaavaan hanhien ulosteongelmaan, joka on kirvoittanut monia erilaisia mielipiteitä. Olennaisin keskustelusta suodattamamme sanoma on ollut se, että valkoposki- ja muutkin hanhet ovat osin vieraslajeina huomattavasti sulostuttaneet kotomaamme koko kuvaa, mutta Helsingissä niillä ei saisi olla samanlaisia ulostamisoikeuksia kuin muualla maassa.

Meillä ei ole aavustustakaan siitä, miten monesta tuhannesta rantoja riivaavasta hanhesta mahtaa olla kyse, mutta kaivelimme tiedostoistamme esille kuvia  pihapiiristämme viime syksyltä. Näiden kuvien perusteella voimme päätellä, että pääkaupunkiseudun hanhiongelma on pikkuriikkinen verrattuna siihen, mitä me olemme kohdanneet. Täällä kun on taas pian muutaman hehtaarin alueella satoja ellei tuhansia hanhia muuttomatkalla jostakin jonnekin.

 photo c07b3d37-fb85-422e-8220-19f8c949b1a2_zps505e85b7.jpg

Yrittäkääpä huviksenne kuvitella, millainen siipien suhina käy, kun tuhatkunta pulskaa kalkattajaa nousee siivilleen. Hitchcockin "Linnut" on kevyttä kamaa verrattuna siihen, mitä me joudumme kokemaan. Miettikää itse: yksi hanhi voi painaa jopa kuusi kiloa! Sellainen kun mäiskähtää päin auton tuulilasia tai päättää lentää kohti, niin voi olla naurussa pitelemistä ja tarvetta jalkojen kipitysvoimalle. Koska näistäkin suurin osa on rauhoitettuja, emme voi mennä paistin toivossa niitä metsästämään vaan joudumme sivusta seuraamaan puuhiaan jopa viikkojen ajan.

 photo 570d1c6d-ee3f-465d-8b59-f86f0f7a1840_zps6395c230.jpg

Laskeskelimme joutessamme, mitä tuollainen noin tuhannen linnun parvi saa päivässä aikaan sänkipellolla napostellessaan ruohoa tai mitä nyt syövätkin. Aterioidessaan hanhet ulostavat noin 20 minuutin välein ja sitä ulostetta kanadanhanhi saa päivässä aikaan 200 - 500 grammaa. Hetkinen - se tarkoittaa, että tuhat hanhea ulostaa pahimmillaan päivässä vaatimattomat 500 kiloa sitä itseään ja kahdessa viikossa kertyy yli 7500 kiloa kakkaa! Toki pienemmät hanhet tuottavat vähemmän jätteitä, mutta määrä on kyllä aika hurja etenkin kun se tuotetaan muutaman hehtaarin alueelle. 

Emme edes halua ajatella, paljonko fosforia hanhet pelloilla laiduntaessaan maahan päästelevät. Tai oikeastaan emme viitsi laskea sitä, koska kanadalaiset tutkijat ovat päätyneet niin hurjiin lukuihin, että jos viljelijä yrittäisi lannoittaa peltojaan samalla määrällä, kiikutettaisiin hänet välittömästi jonkun viranomaisen luokse perustelemaan tekojaan. Jostain syystä vieraslajiston linnuille hyväsytään asioita, jotka muilta on kielletty. Ja kaikki tämä vesistöihin valuva hanhenpaska (hyi, ruma sana) lasketaan maanviljelyksen fosforipäästöihin, vaikka sillä on maanviljelyn kanssa yhtä paljon tekemistä kuin haarukalla sopansyönnissä.

Joten siellä Helsingissä: olkaa tyytyväisiä siihen, että hanhimääränne lasketaan paikoittain korkeintaan muutamassa sadassa. Kun saatte parin tuhannen muuttohaluttoman paistiaihion parven rannoillenne, voitte miettiä oikeita ongelmia. Aamusta iltaan jatkuva taukoamaton rääkyminen ja täysin järjetön pyrähtely sinne tänne saa vahvimmankin luontoystävän miettimään, miten monta virhettä tapahtui, kun hanhea vasta suunniteltiin luotavaksi.

Meillä ei ole oikein mitään muita lintuihin vivahtavia asuja kuin nämä hempeät pikkutipuliivihameet. Helteestä huolimatta Pirjo halusi ehdottomasti myös raitahousut kuvaan mukaan, koska hänen mielestään vaatteet pitävät lämmön loitolla.

1 kommentti:

  1. Oot aivan mahtava blogisti! Nää vaan on niiiiin hyviä juttuja :-D!
    Pirjo (joo-o, :-) oikeesti)

    VastaaPoista