perjantai 9. toukokuuta 2014

9.5. Elämää ilman pankkikorttia

 photo 529f9ded-9264-44f2-a472-9ae5c965e0fd_zpse93d658a.jpg

Meidän toivotaan siirtyvän pankkikorttien käyttäjiksi hankalien seteleiden ja kolikoiden sijaan. Oikein hieno idea, mutta sen kaikki hyvät puolet romahtavat ropinalla alas siinä vaiheessa, kun pankkikortti irtisanoo itse ja yksipuolisesti käyttösopimuksensa.

Meille kävi tänään Prisman kassalla suunnilleen noin sen jälkeen, kun ensimmäistä itsenäistä myyntityötään suorittava kassatoimenhaltija oli onnistuneesti skannannut hintatiedot viikonlopun ostoksistamme. Maksupääte ei hyväksynyt korttiamme vaan ilmoitti, että "tapahtuma kesksytetty, anna kortti kassalle". Teimme työtä käskettyä, mutta raha ei suostunut siirtymään tililtä toiselle. Kokeilimme sen jälkeen toista pankkikorttiamme (Pirjolla yksi, Purjolla toinen), mutta tilanne oli sama eli vaikka mitä kommervenkkejä tehtiin, ei maksu onnistunut.

Lyhyen pohdinnan jälkeen lähdimme etsimään pankkiautomaattia varmistaaksemme, ettei inha nettiroisto ole ryöstänyt tiliämme tyhjäksi. Sama juttu: seinästä ei tullut euroakaan rahaa. Kumpikaan korteista ei toiminut. Onneksi käytössämme oli vielä kikkakolmonen eli S-pankki, josta ystävällinen palveluhenkilö ojensi meille kasan vanhanaikaista rahaa, jolla saatoimme käydä maksamassa ostoksemme. Mielessämme käväisi, että laskun olisi ehkä voinut maksaa myös ohittamalla kaikki sirut ja tunnusluvut, mutta emme ryhtyneet hätyyttämään hieman kokematonta, mutta ehdottoman ystävällistä kassaa.

Toimimaton pankkikortti tarkoittaa sitä, että kaikenlaiset maksuautomaatit ovat meiltä toistaiseksi kiellettyjä tai ainakin joudumme vakavasti pohtimaan joka kerta, miten toimia. Bensiiniä voi ostaa seteleillä, mutta ottoautomaatista emme niitä saa, vaan joudumme eläkeläismummojen sekaan jonottamaan pankkitiskille. Pankki on seuraavan kerran auki vasta maanantaina, joten viikonloppuna joudumme välttelemään kaikenlaisia heräteostoksia. Lippuautomaatteja emme voi käyttää lainkaan, koska niille kelpaa vain korttimaksu. 

Emmepä olisi uskoneet, että elämä ilman pankkikorttia - tai meidän tapauksessamme kera sirunsa rikkoneen kortin - olisi näin hankalaa. Olemme vasta nyt valaistuneet vaikka siitä ikävästä tosiseikasta, että läheskään kaikilla bensiiniautomaateilla ei käykään käteinen raha tai että kauppa voi ihan itse päättää, hyväksyykö se ns. sirun ohittamisen maksutilanteissa. Joskus ei hyväksy. Harmi.

Olemme niin voipuneita kaikesta ajattelusta, että laitoimme päälle pehmoiset aamutakit tuomaan edes ripauksen rentoa tunnelmaa. Pirjon takki on oikeastaan collegekangasta, jonka pinta on harjattu pehmeäksi. Purjon takki on joustofroteeta. Molempiin on aplikoitu My little pony -kuvio.

1 kommentti:

  1. Kassa rikkoi teidän kortit! Eihän nyt kaksi korttia voi yhtä aikaa olla mennyt hups vaan rikki!

    VastaaPoista