lauantai 22. marraskuuta 2014

22.11. Pirjo ja Purjo puukottavat selkään

 photo 0f3147d3-010d-4589-92cf-4e9d1de1714e_zpsd51cfc9b.jpg

Joka syksy me saamme sähköpostiimme kerhohyvinvointikyselyn, johon saa vastata nimettömänä ja jonka vastaukset ovat ehdottoman luottamuksellisia. Kieli keskellä suuta rastittelemme, olemmeko enemmän vai vähemmän sitä mieltä, että meitä tuetaan tehtävissämme tai onko kerhosetien ja -tätien toiminta tasapuolista ja tukee tavoitteiden saatavuutta arvojen linjaamana. Se on kuin joku salaperäinen koodisto, jolla testataan nokkeluuttamme, sillä ihan joka vuosi me vastaamme väärin. 

Aina marraskuussa ennen joulukiireiden alkua tulokset käsitellään viikkoisessa kerhopalaverissa edelleen täysin luottamuksellisesti ja vain tiettyjen vastaajien hankaluutta alleviivaten. Salaperäinen tietokoneohjelma on suoltanut kaikkien kerholaisten vastauksista käppyröitä ja kaavioita, joita sitten vertaillaan muiden kerhojen vastaaviin ja niiden perusteella tehdään tärkeitä johtopäätöksiä koko kerhon tarpeellisuudesta. Todennäköisesti niiden pohjalta ainakin tänä vuonna päätellään, että kerhon tulostavoitteiksi asetetut työt eli ahkerasti väsäilemämme vessapaperirulla-askartelut, vuodenaikapiirustukset ja helmiompelut eivät ole riittävä näyttö kerhokelpoisuudestamme, koska joka vuosi vastaamme itsepäisesti päivänselvään ja selkeään kyselyyn täysin täyttöohjeiden vastaisesti.

Kyselyssä on seuraava asteikko:
1 = kaikki on pielessä ja siellä pysyy
2 = voi hyvänen aika, ei voi muuta sanoa
3 = ei sitten niin aavistustakaan ja koska en halua olla mitään mieltä, vastaan näin
4 = paistaa se päivä risukasaankin
5 = kaikki on niin hyvin, että paremmin ei voisi olla ja siitä kiitos ynnä kunnia olkoon taitavan ja ahkeran kerhonjohtajamme, jonka viitoittamalla tiellä saavutamme jälleen kerran kaiken sen, mitä olemme ikunansa osanneet halajata

Kysymykset puolestaan ovat tällaisia:
Mitä mieltä olet seuraavista asioista, vastaa asteikon mukaisesti 1-5
A. Kerhossa tehdään mukavia asioita ja kaikki tietävät, miksi niitä tehdään:
B. Kerhonvetäjä herra Puksu on reilu ja tasapuolinen:
C. Kerhossa ei kiusata:
D. Kerhossa on tarpeeksi askartelutarvikkeita:
Ja on niitä vielä jotain muitakin kysymyksiä, mutta emme onneksi enää muista, että mitä.

Joka tapauksessa meille ei etukäteen sanottu, että saa käyttää vain numeroa viisi, joten viskoimme sinne vastauksiin aika monta ykköstä, pari kakkosta ja vain yhden viitosen. Periaatteesta olemme aina jotain mieltä ja reilusti asteikon molemmissa päissä. Niin ei olisi saanut tehdä, sillä herra Puksun sanoin "nämä annetut ykköset ovat laskeneet keskiarvoa ja se on sama kuin minua olisi selkään puukotettu". Lisäksi hän kertoi tarkastelleensa vastausprofiileja ja olevansa aika varma siitä, kuka on pilannut hienon tilaston väärillä vastauksilla (se siitä luottamuksellisuudesta). Sitten hän katsoi meitä, emmekä me tajunneet edes hävetä. Mielipide se on huonompikin, ja jos ei halua saada sinne yhtäkään ykköstä, niin muuttakoon vastausten skaalaa siten, että saa antaa vain sen tuikitärkeän viitosen!

Eikä siinä vielä kaikki! Me olimme herra Puksun mukaan provosoineet muita mukaan mielenosoitukselliseen vastaustoimintaan, sillä myös muutama muu kerholainen oli täydellistä piittaamattomuutta osoittaen nakannut rastinsa ykkösruutuihin. He olivat tosin viattomia pulmusia, valheellisen agitaatiomme uhreja, koska yleisesti on tiedossa, että me yllytämme muita pahantekoon. Kerhohyvinvointikyselyyn vastaaminenhan se on sitä pahantekoa alhaisimmillaan, koska nyt kaikki muut kerhosedät voivat vaikka luulla, että herra Puksu on menettänyt otteensa värillisten kartonkipapereiden ja yliviivaustussien jakamiseen.

Nyt on kerhosedällä paha mieli ja me puramme hämmennystämme blogiin. Valitettavasti emme ota opiksemme, vaan ensi vuonna teemme samat vastausvirheet ja taas se keskiarvo ropisee alaspäin täydellisen tahallisen väärinymmärtelymme ansiosta. Katsokaa muuten vaatteitamme: voiko pastelliseen  hiirihaalariin ja -paitaan pukeutuneita nukkeja pitää kerhoyhteisön pahimpina uhkina? Tuhoaako rehellinen kyselyvastailu ihan oikeasti kaiken eikä vain tee niistä tilastoista hieman mielenkiintoisempia. Suora sydänkäyräkin kertoo jostain muusta kuin siitä, että tilanne on hallinnassa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti