keskiviikko 28. maaliskuuta 2018

28.3. Miksi ihmiset hamstraavat ruokaa


Ensin kauhistellaan koirankakkaa joka paikassa ja sitten kummastellaan, että miksi ihmeessä etenkin mummot ostavat kahmalokaupalla ruokaa, vaikka kaupat ovat pääsiäisenä auki joka päivä. Kevät on siis tullut, koska keskustelunaiheissa on siirrytty laturaivosta uusiin otsikoihin.

Me olemme aina kuvitelleet, että kaupat ovat olemassa siksi, että sieltä voi ostaa juuri niin paljon kuin haluaa tai tarvitsee. Viime päivinä olemme nettikeskusteluissa oppineet, että joitakin kanssaostajia häiritsee ihan kamalasti se, että toiset ostavat paljon ruokaa ja vielä säkillisen vessapaperia kärryjen päälle vähän kuin näyttääkseen, että sukujuhlaa pukkaa ja nyt on varauduttu. Sillä koska kaupat ovat avoinna kaikkina pääsiäispäivinä, niin sinne voi mennä joka päivä sen sijaan, että juuri tänään tai huomenna kiusaa muita ostamalla viisi kassillista ruokaa. On noloa ja naurettavaa hamstrata ruokaa, koska sitä riittää ja riittää ja riittää ja uutta valmistetaan koko ajan.

Mutta kun me emme halua mennä joka päivä kauppaan! Me suosimme yksinkertaista elämää ja siihen kuuluu se, että ei hötkyillä joka päivä hyllyjen välissä pohtimassa, että tarvittaisiinko tänään kardemummaa vai kirveliä. Sen  sijaan ennakoidaan ja suunnitellaan ja jos unohdetaan jotain, niin ollaan luovia ja sovelletaan reseptiä omannäköiseksi. Näin meidän kesken esimerkiksi kirveli on oikeastikin aika tarpeetonta, sen voi jopa jättää korvaamatta eikä kukaan huomaa mitään.

Toisaalta huomasimme, että meillä on kärrysokeus. Emme koskaan katsele, mitä muut ostavat ja kuinka paljon. Tai kyllä me sitä määrää kurkimme ennen kassajonon valintaa, koska runsas tavaramäärä tarkoittaa pitkää jonotusta, mutta emme me tiedä, että mitä muut ostavat. Emme tuijota kassahihnaa miettien, että mitäköhän tuokin kuvittelee tekevänsä makaronista, suklaasta ja pakastepinaatista, mutta näköjään on niitäkin, joita asia kiinnostaa niin paljon, että siitä pitää tehdä keskustelunavaus. Ehkä meidänkin takanamme tänään jonottanut henkilö rustaa juuri nyt facebookiin kauhistunutta kirjoitusta ostoksistamme ja pohtii, miten maapallo tuhoutuu itsekkäiden hankintojemme takia. Maustettua rahkaa ja Domino-keksejä, voi hyvänen aika sentään.

Pääsiäisestä tulee ensimmäisenä mieleen suklaa ja se on ruskeaa. Meillä ei ole kovinkaan paljoa ruskeita vaatteita, mutta löytyy kaapista sentään jotain. Molemmilla on paidoissa pöllökuvioita, vaikka Purjon pönäkän vakosamettihaalarin alta  ei kuvioista oikein saa selvää.

1 kommentti:

  1. Mämmikin on ruskeaa, vähän tummempaa vain :) ja joulun väri ruskea on myös, koska silloin syödään pipareita ja maustekakkua.

    Minä kyllä aikani kuluksi katselen toisten ostoksia, on mukava miettiä minkälaiseen kotiin se niitä ostaa. Helppo päätellä sinkkumiehen olevan ostoksilla, kun on koppa kaljaa ja lenkkimakkara. Jos siinä vielä on kissanruokapurkki, tietää että sinkulla on edes kissa seurana. Joku ostaa Lidlistä kärryntäydeltä jääsalaattia, lihapullia ja muuta grilliruokaan liittyvää - sillä on selvästi joku ruokapaikka, jossa se niitä tarjoaa. Kymmenen maitopurkin ostaja joko aikoo tehdä juustoa tai hallinnoi isoa lapsiperhettä.

    VastaaPoista