keskiviikko 6. maaliskuuta 2013

6.3. Paita on sininen ja valkoinen ja tähtösiä täynnä

 photo 2ff9dae6-5e1a-4e90-9581-0cd8d0027a1f_zps20afe162.jpg

Joskus huomaamme, että vaatevarastomme sisältää pelkästään vaaleanpunaisia röyhelöitä tai muuten hempeitä asuja. Päätimme korjata tilanteen, tilasimme Nimipyyhkeeltä vinon pinon kankaita ja laitoimme ompelijan töihin. Ensimmäisenä syntyivät nämä tähtiset kokonaisuudet. Purjon asu on vaihteeksi kokonaan samaa kangasta, mutta Pirjon vaatteessa on yhdistelty maritrikoota ja yksiväristä puuvillatrikoota sekä lisätty sen verran tähtiä, että pysytään yhtenäisessä linjassa. Täytyy myöntää, että vaihteeksi nämä ovat vallan piristäviä ettemme sanoisi, että melkein urheilullisia.

Urheilua tai liikuntaa emme ole alentuneet viime päivinä harrastamaan. Ulkona on lunta, jäätä, ajoittaista vesisadetta ja muutenkin kaikin tavoin hankalaa. Kaiken lisäksi säätiedotuksissa uhkaillaan jatkuvasti myrskyllä, lumipyryllä tai vähintäänkin vaarallisella nollakelillä, joten olemme katsoneet oleilun sisätiloissa olevan ainoa turvallinen vaihtoehto.

Joskus muinoin television meteorologit heiluttelivat käsiään kaaressa sinne ja tänne ja vakuuttivat vakavin kasvoin, että korkeapaine on saapumassa tai matalapaine väistymässä, mistä johtuu sitä ja tätä. Nykyisin sääennustuksissa ei tyydytä toteamiseen, vaan kuvaillaan yksityiskohtaisesti, millainen tappajamyrsky on saapumassa lamauttamaan länsirannikon. Kuulijoita kehotetaan varautumaan kahden viikon muonavarastolla ja tarkistamaan, että perheelle riittää juomavettä ja kynttilöitä siltä varalta, että yhteiskunta ajautuu sähkökatkojen takia yli yön kestävään kriisiin.

Me kaipaamme niitä aikoja, jolloin säätä ennustettiin ja sillä selvä. Jos lumipyry sattui olemaan erityisen sakea, ei sen mahdollisuudella erityisemmin peloteltu. Liikenteessä olevat ymmärsivät, että nyt hiljennetään vauhtia ja ajellaan varovaisesti. Talveen kuuluu kaikenlainen lumentulo raekuuroista pehmoiseen lentelevään pakkaslumeen, mutta nyt tuntuu, että jokainen pilvinen päivä on henkilökohtainen uhka ja rangaistus kaikille, jotka uskaltavat työntää nenänsä ulos ovesta. Ja jos odottaa innolla aurinkoisia kevätpäiviä, kuulee kyllä välittömästi meteorologin varoituksen siitä, miten otsonikerroksen oheneminen yhdessä hangesta heijastuviin valonsäteisiin aiheuttaa vähintäänkin lumisokeutta, jos ei peräti jotain pahempaakin.

Sisällä on helpompaa. Ainakaan toistaiseksi ei Pekka Pouta ole huomauttanut, että sängyn alta on saapumassa pölypalleroiden pilvi, joka saattaa aiheuttaa aivastusreaktioita kaikkein herkimmissä allergikoissa. Mette Mannonen ei ole lausunut yhtäkään varoituksen sanaa siitä, että talon eteläpäädyssä sijaitsevan keittiön pakastimesta löytyvä mutakakku voi yllättää täyttävyydellään, mikä tila saattaa jatkua tuntikausia etenkin silloin, jos kyseistä kakkua tulee syöneeksi enemmän kuin kolme palaa. Täällä kotona me olemme selkeästi turvassa kaikelta pahalta!

 

1 kommentti:

  1. Ehkä meteorologit pelkää, että ne amerikan malliin haastetaan oikeuteen, jos eivät ole varoitelleet tarpeeksi ja puu kaatuu pihalla auton päälle.

    VastaaPoista