maanantai 10. kesäkuuta 2013

10.6. Ne kirkuvat ikkunamme alla



 photo b1329598-80cd-420e-9590-b55dc7bf2c7c_zps31182186.jpg

Me haluaisimme nukkua yömme katsellen kaikkia hauskoja unia, joissa olemme uljaita prinsessoja pelastamassa jalokivikäärmeitä. Niissä unissa saisi olla kaunista musiikkia mielellään harpulla ja cembalolla soitettuna, ja aamulla me heräisimme levänneinä ja reippaina valmiina kohtaamaan uuden päivän kaikki koitokset.

Tosielämässä me valvomme pienten bilettäjälintujen riekkuessa ikkunan takana vielä keskiyön aikaan. Lasit ovat levällään, koska oli hellejakso ja päivällä liian kuuma, joten yön synkkinä hetkinä halusimme pientä viileyttä makuuhuoneeseemme. Tavallisina vuosina yössä on korkeintaan huhuillut huuhkaja ja lennellyt muutama vikkelä lepakko, mutta tänä vuonna jostain Kreikasta ja Kyprokselta on pihapiiriimme saapunut uuden ajan parvi pikkulintuja, varsinaisia yökukkujia. Tosin he eivät sananmukaisesti kuku vaan muuten vain trispeillään ja sirinöillään sekä täysin odottamattomilla kiekaisuillaan pitävät meidät hereillä kuin kostona siitä, että suomalaiset matkailijat ovat pitkin talvea käyneet heidän kotikonnuillaan käyttäytymässä huonosti.

Me olemme ihan varmoja, että jossain kuumalla eteläisellä saarella myydään muuttolinnuille iloisen meiningin pesimäkarttaa, jossa pihapiirimme on meiltä kysymättä otettu uudeksi riekkulomakohteeksi. Emme edes halua tietää, mitä kaikkea aivan silmiemme alla lehväsverhostossa tapahtuu, mutta sen voimme kertoa, että äänekästä tuo meno on. Paitsi aamupäivän lyhyinä hetkinä, jolloin tuntuu siltä, että koko yö toisilleen huudelleet ja sirkutelleet tipuset ovat menneet pesiinsä nukkumaan pois käheitä kurkkujaan ja itseaiheutettua väsymystä.

Meillä ei ole mitään käsitystä siitä, minkä lajin visertäjistä on kyse, mutta suomea he eivät ymmärrä. Olemme jo muutamana yönä lukeneet heille ääneen järjestyslaista, että "yleisen järjestyksen häiritseminen tai turvallisuuden vaarantaminen yleisellä paikalla on kielletty metelöimällä tai muulla vastaavalla tavalla". Meidän pihamme ei välttämättä ole yleinen paikka, mutta heidän aiheuttamansa meteli on niin yleistä, että siihen on pakko puuttua. Lisäksi epäilemme, että moinen yöaikainen visertely on omiaan aiheuttamaan järjestyslaissa kovasti varoiteltua järjestyksen häiritsemistä eli epäjärjestystä, koska keittiömme on ryhtynyt olemaan aika sotkuinen aina aamuisin.

Kaikista vaimennusyrityksistä huolimatta linnut eivät lopeta yöllistä juhlintaansa. Hämärässä on lähes mahdotonta nähdä, missä puussa kulloinenkin käkättäjä istuu, joten emme voi heitellä tohveleita heitä kohti toivoen, että pienimuotoinen häirintä ajaisi heidät joko kauemmas puutarhaan tai jopa naapuritontille asti. Ikkunan sulkeminenkaan ei auta, koska silloin kovaäänisin tyyppi asettuu lähimmän pensaan oksalle ja oopperalaulajamaiseen tyyliin ryhtyy avaamaan ääntään niin, että perinteinen kaksinkertainen ikkunalasi on ääniaaltojen edetessä pelkkä kalvo vain. Pahimmillaan vaikuttaa siltä kuin lintu istuisi kirjoituspöydällä ja kiekuisi siinä, vaikka tiedämme hänen tapittavan meitä lasin takana. 

Öinen elämöinti ei ole meidän juttumme. Aiomme ottaa yhteyttä kaikkiin mahdollisiin järjestöihin BirdLifesta alkaen, jotta saadaan joku roti tähänkin asuinaluehäiriköintiin. Laulaa saa, mutta vain kauniilla äänellä ja riittävän etäällä ikkunoista ja mielellään ainoastaan virka-aikaan. Öisille konserteille pitää kysyä lupa poliisilaitokselta, jossa toivottavasti ymmärretään, että meidän kauneusunemme menevät tilapäisesti Suomessa lomailevien muuttolintujen lauluharrastuksen edelle. Onhan se satakielten, pensassirkkojen ja luhtahuittien lysti laulella karaokea kavereitten kanssa miettimättä sitä, että alkuperäisväestöllä on huomenna työpäivä tai ainakin tärkeää tekemistä. Tämä on kuulkaa Suomi, joten pää kiinni ja nyt nukkumaan!






1 kommentti:

  1. Ilmankos siellä niitä bongareita liikkuukin :) mutta eiköhän se juhannuksen jälkeen helpota, meteli.

    VastaaPoista