sunnuntai 17. marraskuuta 2013

17.11. Pätkäsähkön piinaamat

 photo 1772d886-254e-4229-8f4e-8b8316dff769_zps0a2fc917.jpg

Kyllä, me tiedämme, että maata piinaa raivoisa myrsky nimeltä Eino. Siksi on ihan ymmärrettävää, että piuhoissa ei virta kierrä kuten muulloin, mutta miksi ihmeessä myös täällä tyynemmällä puolella Suomea sähköä toimitetaan vain pätkissä? Ovatkohan energiayhtiöt niin solidaarisia toisilleen, että jos puoli maata on ihan pimeänä, niin pitää meiltä muiltakin ottaa joka tunnista viiden minuutin verran virtaa pois.

Tässä Einossa on sellainen lysti piirre, että vielä Norjan puolella puhkuessaan häntä nimitettiin Hildeksi, joka nimi ainakin meille tuo mieleen sellaisen ujohkon mustaan pukuun ja valkoiseen tärkättyyn esiliinaan pukeutuneen sisäkön, joka niiailee vähän väliä tarjoillessaan prikalta kaffetta. Tämä Hilde-myrsky oli kaukana ujosta ja vaatimattomasta, koska se viskeli kattoja sinne tänne ja nosti Norjan rannikolla meren pinnan korkeuksille, jossa se ei ole koskaan ollut. Rajan ylitettyään Hildestä tuli Eino, joka nimenä tuo mieleen vähän juron ja jäyhän renkipojan. 

Meistä tällainen nimellinen sukupuolenvaihdos on lähinnä huvittava. Aikoinaan täällä ei kelvannut kuninkaan nimeksi Carl Gustaf vaan piti väkisin vääntää siitä suomalaisittain Kaarle Kustaa. Onneksi Silvia sentään sai pitää oman nimensä eikä joutunut kulkemaan kansan suussa kuningatar Sylvinä. Nyt meille ei kelvannut naapurimaiden almanakoista napattu nimi Hilde, vaan piti lukea tästä meidän omasta kalenteristamme, että kenen nimipäivä osuu parhaiten myrskypäivälle. Harmi, että ei otettu eilistä Aarnea, siinä olisi ollut kohtalokkaan niskavuorelainen sointi.

Joka tapauksessa myrsky ei ole raivonnut, vaikka tuuli onkin lennätellyt lehtiä ympäriinsä täysin ennakoimattomiin suuntiin. Ulkona ei ole ollut edes keskivaikeaa tuulisäätä vaan ainoastaan sellainen tavallinen syksyinen ilma. Siksi meistä on käsittämätöntä, että lähes koko päivän on sähkönjakelu pätkinyt vähän väliä. Kertaakaan ei ole ennätetty kunnolla hermostumaan sulavia jäätelöitä ajatellessa, mutta jotain outoa tässä päällä-poissa-päällä-poissa -leikissä nyt on. 

Oi, me näemme sielumme silmin jo jonkun voimavirtainsinöörin innolla virittävän tulikivenkatkuista vastausta tähän kirjoitukseemme. Siinä kerrottaisiin virtapiikeistä ja muuntajista ja voimalinjoista ja iskunvaimentimista (paitsi että nämä taitavat olla autossa eikä sähkötolpassa). Joka tapauksessa asialle on joku looginen ja itsestäänselvä selitys, jota me emme todellakaan halua kuulla. Meille riittää kaikki se vaivannäkö, joka aiheutuu siitä, että netti pätkii, pesukonetta ei uskalla laittaa päälle (se ei pidä keskeytyksistä vaan viskoo virran taas palauduttua kaikki vedet pois ja aloittaa pesuohjelman päättäväisesti alusta) ja kynttilöitä joutuu sytyttämään ja sammuttamaan alvariinsa.

Päätimme kaikesta ankeudesta huolimatta ajatella positiivisesti eli pinkisti. Pirjolla on puuvillaliivihame, joka on täynnä Muumeja. Todennäköisesti tämä asu on nyt K18, koska Muumipapa on havaittu polttevan piippua ja sellainenhan ei ole nukenvaatteissa sopivaa. Outoa, että kyseisen tupakkatuotemainonnan havaitsemiseen meni kymmeniä vuosia. Purjolla on onneksi vaarattomampi tähtikuvioinen tunika, joka voisi oikeastaan olla mekkokin, niin pitkä se on. Vaan kun ei ole, se on kuulkaas tunika, koska sen kanssa on pinkit trikoot.

1 kommentti:

  1. Tunika on hyvä ja monikäyttöinen vaate.
    Jotain hyvää on voimajohtoryteikössä asumisessakin - sähköä riittää enempi kuin myrskyalueella keskimäärin. Tai tasaisemmin? Mutta - kuten jossain jo mainitsinkin - myrskyn jälkeen alkaa pätkiä. Ehkä meiltä sitten otetaan pois siitä eestä, minkä "oikeita" sähkökatkoja kestäneet joutui kestämään.

    VastaaPoista