torstai 9. toukokuuta 2013

9.5. Muutama ohje kaikille niille, jotka ensi kesänä ovat menossa huvipuistoon

 photo 286fd040-6bae-434c-bad4-da1bef2de62c_zps5c9535cd.jpg

Eläydymme vaihteeksi kansansivistyksellisesti ja valistamme kaikkia kesälomiaan suunnittelevia huvipuistokäyttäytymisestä. Virittäydyimme tunnelmaan pukeutumalla kepeän heleästi trikooasuihin ja laittamalla vielä varmemman vakuudeksi pipon päähän suojaamaan vaihtoehtoisesti joko liialta auringolta tai purevalta viimalta, sitähän ei vielä tiedä, mitä ensi kesä tuo keleinä tullessaan. Taustanamme meillä on ihan aito huvipuistotyöntekijän paita, jonka lievästi ilman lupaa otimme omaan käyttöömme. Se symboloikoon nyt kaikkia riehuloita, joihin perheen piltit jo nyt kilvan kärttävät pääsevänsä.

Huvipuistoon mennään nimensä mukaisesti pitämään hauskaa. Siksi olisi jokaisen kannalta mukavampaa, jos kukaan perheestä ei esiintyisi hapannaamana vain siksi, että kaikki ei mene ihan niin kuin suunniteltiin. Autoa ei välttämättä saa parkkiin aivan pääsisäänkäynnin eteen, jonot laitteisiin ovat liian pitkät, tiettyjen kulttuurin edustajat kieltäytyvät järjestelmällisesti odottamasta vuoroaan ja he etuilevat, sade pieksää ja aurinko porottaa, lapsilla on vuoroin nälkä tai pissahätä, hattara putoaa kahden maistamisen jälkeen muiden jalkoihin, lokki nappaa hampurilaisen kädestä ja pääsylippu on liian kallis.

Mistään edellä kerrotusta ei kuitenkaan pidä syyllistää huvipuiston työntekijöitä. He eivät ole päättäneet, että laiteranneke maksaa 37 euroa eli parinkymmenen kaljatölkin verran (me emme juo olutta, mutta ajattelimme ottaa vertailuun jotain selkeästi konkreettista, joka saattaa olla osalle lukijakuntaa hyvinkin tuttua). He eivät säädä säitä eivätkä saa itse päättää edes sitä, miten monta kierrosta karusellin tulee pyörähtää. Tämä kaikki on ylhäältä määrätty - osa siis yrityksen johtotasolla ja tuo sääpuoli jossain vielä ylempänä, eikä sinne ole valitusoikeutta.

Huvipuistossa työskentelevät noudattavat saamiaan ohjeita. Siksi se alamittainen Nico-Yamppa ei pääse kaikkiin laitteisiin, vaikka äiti miten antaisi luvan ja kannustaisi vieressä. Jos pituutta ei ole tarpeeksi tai jos sitä on liikaa, ei lapsi voi turvallisuussyistä mukaan päästä. Kyllä, se on selkeästi väärin ja kamalaa, aiheuttaa vuoroin ahdistusta ja peräpukamia, mutta määräyksistä ei poiketa "edes tämän lapsen kanssa, kun se on koko talven niin kovasti sinne pääsystä puhunut". Sille laitteen valvojalle ei muuten sovi ryhtyä haistattelemaan, koska hän ei saa palkkaa ilkeiden ihmisten kuuntelusta vaan siitä, että huolehtii omalta osaltaan turvallisuudesta ja kaikkien tasapuolisesta lystinpidosta. Tosin jos nyt kuitenkin päätät purkaa pahaa mieltäsi huvipuiston henkilökuntaan niin muista, että he ovat kuulleet ihan kaikki mahdolliset haukkumasanat ja ilkeydet, joten tulikivenkatkuinen saarnasi valuu toisesta korvasta sisään ja putoaa toisesta ulos. Vain asialliset valitukset käsitellään.

Ainoastaan kesäsesinkina auki olevissa ilottelupaikoissa kaikki on kallista. Tosin tämä kalleus on oikeastaan aika suhteellista, sillä se öisessä nakkikioskijonossa hekumoitu kaksi käristemakkaraa nahistuneen sämpylän välissä ylisuolaisten ranskalaisten perunoiden seurana käsittävä ateria maksaa todennäköisesti saman verran kuin huvipuiston hampurilaisateria. Yöllä ja aikuisena sitä rahanmenoa ei niin tule ajatelleeksi, mutta kun lapsi haluaa metrin lakua, alkaa hurja valitus hinnoista. Eikö me sovittu, että ei mitään ylimääräistä! Paitsi että isi on jo toista tuntia heittelemässä palloja koreihin, koska hän on päättänyt voittaa sen pääpalkintona olevan ison nallen. 

Vaikka sitä käyntiä huvipuistoon on suunniteltu melkein koko vuosi, ja vaikka siihen on ladattu ihan mahdottomasti toiveita - onhan se kesän kohokohta - niin ehkä kannattaisi olla armollinen sekä itselleen että muille ja lähteä matkaan rennolla asenteella. Heinäkuun viimeisenä viikonloppuna on muuten hyvä muistaa, että aika moni muukin perhe havahtuu juuri silloin loman loppumiseen ja lupausten lunastamiseen. Silloin vekottimiin ja karuselleihin haluavat "kaikki" eli ihan liian moni. Ehkä tänä vuonna huvipuistoon voisi suunnata jo kesäkuussa, jolloin siellä ei ole ihan kamalaa tungosta. Jos on silloin on oikein hauskaa, voi uusinnan ottaa jo ennen syksyä.
 

1 kommentti:

  1. Teillä näyttää olevan kokemusta asiasta :)
    Huvipuistoihin kannattas ottaa vaan vihaisen näköisiä ulkomaalaisia, kielitaidottomia miehiä, niinku on tivolissa. Niille on turha urputtaa, ku ne ei ees ymmärrä. Ja näyttävät pelottavilta.

    VastaaPoista