perjantai 9. elokuuta 2013

9.8. Pirjo ja Purjo ryhtyvät imetysvastaisiksi

 photo 298c007a-190b-4960-ad29-46f773811f63_zps3e1cccd7.jpg

Ensin oli nainen, joka imetti Näsinneulan ravintolassa. Sitten olivat turistit, jotka kiusaantuivat. Paikalle tuli tarjoilija, joka kehotti naista siirtymään erikseen imetykseen ja lastenhoitoon varattuun tilaan. Nainen tuohtui: imettäminen on luonnollista kuin mikä, joten on nöyryyttävää vaatia häntä poistumaan jonnekin sivummalle yksinään ruokkimaan lastaan. Asiakkaana hän tietää oikeutensa! Nainen otti yhteyttä mediaan ja niin saatiin selville sekin, että paljas tissi ravintolapöydässä vastapäätä lehtipihviä ja perunamuusia ei haittaa ketään muuta kuin vanhoillisia ja eri tavoin estyneitä, jotka eivät ymmärrä mistään mitään.

Jotenkin noin se lehtitietojen mukaan meni. Rintaruokinnalla olevaa lasta ei voi ajastaa, joten hänen on saatava ruokaa täsmälleen silloin, kun on nälkä, oli se paikka mikä tahansa. Vauva on ruokittava kesken paritanssikurssin, auton tankkauksen tai ravintolapäivällisen. Lapsentahtista imetyshetkeä ei voi mitenkään ennakoida, siksi äidin tärkein tehtävä on olla 24/7 valmiina ruokkimaan lapsensa välittömästi sillä hetkellä, kun tämän suu aukeaa. Esimerkkitapauksessa se ammottui tamperelaisen turistienkin suosiman ravintolan pöydän ääressä, joten eikun paidasta napit auki, ruokinta-automaatit esiin ja lapselle lounasta. Jos joku näin luonnollisesta asiasta menettää ruokahalunsa, niin voi voi.

Tänään tarina sai jatkoa eli joukko imetysmyönteisiä äitejä aikoo sunnuntaina kokoontua ruokkimaan lapsiaan flash mob -tyylisesti Särkänniemen porteilla perinteisellä tissiä suuhun -menetelmällä. Vielä ei ole tietoa siitä, millä tavalla lapset saadaan ohjelmoitua olemaan nälkäisiä juuri oikeaan aikaan (ravintolassa syöttämistä kun puolustettiin nimenomaan sillä, että lapsen ateriointitahti on täysin arvaamaton eikä se ole ennakoitavissa). Sen sijaan tapahtuman järjestäjät ovat erikseen ilmoittaneet, että imetys ei ole ohjelmanumero, joten sitä ei pidä tuntemattomien tuijottaa.

Suorastaan mielettömän ovela flash mob eli äkkiryhmä! Normaalisti kun tällaisten juttujen tavoitteena on olla oikein näkyviä ja saada huomiota, niin tässä rintaruokintatapahtumassa nimenomaan ei saa huomata mitään! Pitää muina miehinä (tai henkilöinä) jonottaa lippuluukulle eikä missään nimessä suoda pientäkään sivusilmäystä ympärillä imettävien ryntäisiin, sillä siinä on vain meneillään sellainen täysin spontaani ja normaali ulkoruokintasessio, jota kukaan ei saa katsoa, vaikka se miten olisi metrin päässä keskellä näkökenttää. 

Tähän asti me olemme ajatelleet, että imettäminen on luonnollista, tavallista ja kaiken lisäksi asia, josta ei erikseen tarvitse tehdä mitään numeroa. Yleensä suurin osa rintaruokkijoista on halunnut tehdä vauvan ruokailusta pikkuruisen intiimin mahdollisimman kahdenkeskisen tuokion eikä suinkaan julkista esitystä. Metsä on vastannut niin kuin sille on huudettu eli äitien ja lasten kansoittamissa tiloissa on erikseen varattu lastenhoito- ja imetyshuoneita jne., jotta vauvanhoito olisi sujuvaa. Se ei enää riitä, koska äideillä on oikeutensa ja yksi niistä on imettäminen tasan tarkkaan siellä, missä sillä hetkellä imettää haluaa.

Seuraavaksi varmaan saamme seurata vaipanvaihtoa ravintolapöydässä: luonnollinen juttuhan se on sekin. Joku saattaa havaita, että ikkunapöydässä on juuri sopiva valaistus, joten kynsisakset esiin ja varpaankynsiä lyhentämään. Voiko sitä kieltää vedoten muiden hämmennykseen? Entä napanöyhtäsessiot, joita yleensä käydään kotona saunan jälkeen: miksi ihmeessä emme kaikki siirtyisi kassajonossa kaivelemaan vatsamme keskipistettä muiden nähden ihastellen sitä pölymäärää, jonka se sisältää. Ihan luonnollistahan se on, miksi emme tekisi sitä julkisesti? Liian suuri napanöyhtälöydös voi koska tahansa altistaa homepölykeuhkolle, joten jo kansanterveyden nimissä moinen tarkistus on syytä tehdä vähintään kerran päivässä. Eikä sitä todellakaan voi ennakoida, koska on paras hetki.

Kuvassa me istumme auton konepellillä. Emme ole aikeissa lähteä Tampereelle olemaan tuijottamatta imettäviä äitejä, vaan haluamme esitellä, miten hienosti puut heijastuvat vastapestyn auton pinnasta ja tuulilasista. Näissä mekoissa yläosa on leikattu jonkun muinaisen mallikangastilkun jäänteistä. Pirjon hihallinen mekko on trikoota, Purjolla on liivihame, jossa helmaosa on leikattu vanhasta puserosta. 

Sitä me vielä vähän mietimme, että nauttivatko vauvat ensi sunnuntaina enemmän hiljaisesta ja rauhallisesta imetyshetkestä lastenhoitohuoneessa vai  hurjasta metelistä ja hälinästä mahdollisen sateenkin piiskatessa kasvoja. Ja vaatiikohan joku äiti, että hänen on ihan pakko saada imettää ketjukarusellissa.

1 kommentti:

  1. No tässä nähtiin taas se, kenelle kannattaa käytöksestä huomauttaa, kenelle ei. Ei esimerkiksi synnytyksen hormoonimyräkässä olevalle naiselle. Kas kun eivät mene kaikki sinne ravintolaan imettään, niinkuin taannoin jonnekin kahvilaan menivät, kun joltain kiellettiin imetys.
    Mutta vaikka imetys onkin luonnollista ja kaunista, voi sen tehdä myös niin, ettei herätä paheksuntaa toisissa. Kateellisissa naisissa ja tissinhimoisissa miehissä.

    VastaaPoista