sunnuntai 2. maaliskuuta 2014

2.3. Uusi lumi on vanhan surma

 photo fe225cda-9828-4983-82fb-ffb2d6ad5ca3_zpscc2b4fa1.jpg

Otsikko on ikiaikainen sananlasku, joka noin pääsääntöisesti on pitänyt paikkansa. Tänään tosin tuli uutta lunta, vaikka vanhasta ei ole ollut tietoakaan muutamaan viikkoon. Vanhan lumen surma on siten tehty aikoja sitten, joten tämä uusi lumi käväisi paikalla vain varmistamassa tuhotyönsä onnistumisen. Paikallisesta joestakin jäät näyttävät harkitsevan lähtemistä: ensin ne kapusivat pitkin rantoja ja sitten romahtivat uomaan odottelemaan yläjuoksun valumavesiä. Toistaiseksi virtauma on vielä niin vaimea, ettei mitään klassisia kevättulvia ole näköpiirissä. Viime vuonna tähän aikaan uskalikot ajelivat siellä moottorikelkoillaan, mutta nyt ilman ilmatyynyalusta ei joelle ole mitään asiaa.

Lunta siis satoi tänään sen verran, että ilmasta saattoi käyttää adjektiivia sakea. Muutama myräkkä ja pyry olivat ohi hetkessä. Maassa ei ole enää mitään valkoista, joten hukkaan meni sekin sataminen. Edes sen vertaa ei lumkiteitä saatu, että olisi voitu tehdä pikkuruinen lumiukko pelottelemaan pihapuiden tiaisia ja tilhiä mäenlaskusta puhumattakaan.

Meillä on talvihetken kunniaksi upouudet fleecetakia ja Purjolla jopa siniset sukkahousut kertomassa siitä, että ulkoiltu on. Pirjo nakkasi omat sukkiksensa pois samantien kun päästiin sisätiloihin, joten hän esittelee kuvassa paljaita varpaitaan. Ulkoilusää oli vielä aamupäivällä mitä mainioin, sillä silloin aurinko uskaltautui pilvien lomasta hetkisesti kurkistamaan pihaamme melkein kuin olettaen löytävänsä narsissin tai pari, mutta löysikin meidät.

Purjon takissa on somisteena puuvillaista elefanttinauhaa todennäköisesti kaukaa 1960-luvun puolelta. Jostain syystä se tuo väritykseltään mieleemme saamelaisten kansallispuvun. Saamelaisilla ei tosin ole mitään norsunauhoja vaatteittensa koristeena, mikä siis reunahuomautuksena kerrottakoon kaikille niille, jotka luulevat meidän moista kuvittelevan. Huomatkaa muuten, miten sujuvasti hupun reunan nauha jatkuu takin etukappaleessa. Voisi melkein luulla, että ompelijamme on vasiten sen siihen asetellut. Pirjolla on takin koristenauhassa vihreitä oksia ja kultahippusia (ei tietenkään oikeita vaan metallilangasta ommeltuja), ja lisäksi on edustaan ommeltu isot kullanväriset napit keräämässä katseita. Oikeastaan näissä takeissa on näppärä tarrakiinnitys, joten napit ovat todellakin vain koristeita.
 
 

1 kommentti:

  1. Saamelaistakki tuli minullekin mieleen ensisilmäyksellä. Kai sitä vielä sen verran hiihtolomatunnelmissa ollaan..

    VastaaPoista