perjantai 23. marraskuuta 2012

23.11. Pirjo ja Purjo - The One and Only

The lamppu

Otsikossa on hieman ulkomaankieltä. Niille, jotka eivät kaikenlaisia hupsujuttuja mongertele, voimme kertoa, että suomeksi se tarkoittaa "yksi ja ainoa". Meitä on tosin kaksi, mutta tekstillä on enemmänkin symbolinen merkitys.

Havaitsimme nimittäin, että meidän nimemme on plagioitu eli kopioitu eli otettu ihan muuhun käyttöön kuin kertomaan meistä ja nukenvaatekaapmme sisällöstä. Tuohduttavaa. Emmehän me tosin ole patentoineet nimiämme tai rekisteröineet niitä vain omaan käyttöömme (kukapa olisi), mutta siitä huolimatta tismalleen samalla nimellä löytyvä sivusto sai meidät nostamaan vasenta kulmakarvaamme kummastuneina. Että ei sitten mitään muuta nimeä keksitty, vaan piti käydä meiltä noutamassa.

Se toinen Pirjo & Purjo on "nuori,  taiteen ja designin parissa työskentelevä porukka, joka tekee ja tuottaa taidetta ja designia yksittäisistä teoksista näyttelyihin, kaupunkitempauksiin sekä laajoihin yhteiskunnallisiin hankkeisiin." Tuo on suora lainaus sivultaan, sillä emme tuon epäsuoremmin sitä osanneet sanoa. Tosin emme täysin ymmärtäneet, mistä on kyse esim. kaupunkitempauksissa, eroavatko ne ratkaisevasti maaseututempauksista tai kylätempauksista eli ovatko ne jotenkin enemmän designia, jos niiden lähellä on asfalttia. Tarvitseeko taide ympärilleen kaupungin? Mielestämme ihan vähän rajoittunut katsantokanta, mutta mahtuuhan tähän maailmaan niin paljon muutakin kummallista.

Joka tapauksessa he ovat yhtä kaukana meistä kuin Picasso Heljä Sundströmistä, mitenkään siis arvottamatta esimerkkihenkilöitä ja heidän töitään. Siis aidosti hyvin kaukana, sillä meillä ei ole mitään hinkua tehdä ja tuottaa taidetta tai designia vaan pelkästään esitellä äärettömän laajaa vaatekaappiamme ja vielä laajempia ajatuksiamme, joita toki voisi taiteeksi kutsua niitäkin. Meitä ei todellakaan saisi edes pienellä rahalla (isolla voisi yrittää) mukaan laajoihin yhteiskunnallisiin hankkeisiin, paitsi ehkä palkatuksi koordinaattoriksi, joka laatisi niitä väliraportteja ja rahoitushakemuksia ja istuisi ohjausryhmässä juomassa kahvia kampaviinerin kera. Missään nimessä emme haluaisi sotkea käsiämme maalilla tai luoda valoinstallaatioita vain kertoaksemme, että väri vapauttaa tai viivan ankara sävy kertoo patoutuneista tunteista. Rohkenemme kertoa, että meillä on parempaakin tekemistä.

Toivottavasti ihailijakuntamme ovat niin erilaisia, ettei mitään ahdistunutta sotkeutumista toisen Pirjon ja Purjon sivuille pääse tapahtumaan. Joka tapauksessa me olimme julkisesti olemassa ensin, jo lähes kolme vuotta ja reilusti yli tuhat esiteltyä asua sitten. Ettäs tiedätte.

Tänään meillä on kuvassa mukana ikivanha lamppu, jonka tarkoituksena on tuoda valoa niille, jotka kaipaavat valaistusta. Kuten esimerkiksi kaikki ne, jotka eivät tienneet originaalin eli alkuperäisen Pirjon ja Purjon majailevan tässä blogissa. Meillä on melkein samanlaiset trikoomekot, mutta hoksaavainen henkilö löytää niistä kyllä pienen eron. Ja pankaa merkille: ei ainuttakaan näennäistaiteellista tietoisesti tarkasti sijoitettua maalitahraa!

3 kommenttia:

  1. Hmm... "tuottaa taidetta"... en kyllä hommais taidetta puljulta, joka oikein tuottamalla tuottaa sitä. Jonkun yksittäisen taiteilijan tuotanto on sitten eri asia.

    Mutta totta puhuen olen huomannut tuon nimenryöstön jokin aika sitten.

    VastaaPoista
  2. Ehdotan rojaltien vaatimista, eräänlaisena käyttökorvausta ainutkertaisen ja ainutlaatuisen nimenne hyödyntämisestä!

    VastaaPoista
  3. Täytyy myöntää, että vähän tuo kirpaisi. Toisaalta jos googlaa Pirjo ja Purjo, niin päätyy ensisijaisesti ja seuraavaksi ja senkin jälkeen meidän sivullemme, joten olemme ainakin bittitaivaassa toistaiseksi se suositumpi kaksikko. Ehkä pitäisi mennä vielä Naamakirjaankin katsomaan, kumpi on suositumpaa: pääkaupunkilainen tuotettu taide vai melkein maalainen tyylilyylittely.

    VastaaPoista