lauantai 15. joulukuuta 2012

15.12. Tarvitsemme elämänhallintakoulutusta!

hiippis

Elämänhallintakoulutuksessa opetetaan tavallisesti, että aamulla on tapana herätä, syödä aamupalaa, pestä hampaat ja sijata vuode. Töihin tai kouluun on syytä mennä ajallaan eikä keskellä päivää sovi lähteä päiväunille, jos asiasta ei ole erikseen sovittu tai jos ei satu olemaan kotona. Elämänhallintaa on sekin, että osaa käydä kaupassa, ymmärtää maksaa laskunsa ja oivaltaa, että menojen ei sovi olla suurempia kuin tulojen.

Näiden perinteisten perusasioiden lisäksi voitaisiin jossain järjestää elämänhallintakursseja edistyneemmille eläjille, koska olemme havainneet omissa arkipäiväisissä taidoissamme vakavia puutteita. Siltä varalta, että joku juuri nyt harkitsee tällaisen koulutuksen järjestämistä, avaudumme hieman niistä vajavuuksista, joihin olemme huoleksemme törmänneet.

Aivan ensimmäiseksi voisi olla piuhakurssi. Sen aikana kerrottaisiin kansatajuisesti ja selkeästi, mitä johtoja ja erityisesti millaisia johtojen päitä missäkin tarvitaan. Erityisen tärkeää olisi käydä käytännössä läpi tavallisimpia ongelmatilanteita kuten miten saadaan tietokoneesta kuva välitettyä vanhaan televisioon tai mitä pitää viritellä, että kamerasta saa videon siirrettyä kännykkään ja siitä edelleen ties minne. Lisäksi voitaisiin mahdollisimman havainnollisesti kertoa, miten tulee toimia, jos läppärissä on vain yksi USB-portti, johon pitäisi yhdistää ainakin kolme eri laitetta samaan aikaan. Me olimme luultavasti sairaina juuri silloin, kun oma elämämme järjesti näihin asioihin koulutusta. 

Toinen tärkeä ja aivan liian vähälle huomiolle jäänyt asia ovat lamput. Vanhojen helppojen hehkulamppujen tilalle on tullut iso liuta ties mitä ledejä ja halogeeneja, joiden käytöstä ei tavallinen kansalainen saati nukke ota millään selvää. Me tiedämme, että tuon tuosta on vaikka kirjaston aulassa ystävällisiä ihmisiä asiasta neuvoja antamassa, mutta me emme ole toistaiseksi löytäneet kirjastosta ainuttakaan lamppua lainattavaksi, joten emme ole katsoneet asiaksemme lähestyä neuvontahenkilöitä. Tarvitsemme siis mahdollisimman kattavan ja samalla yksinkertaisen selonteon siitä, miten valita lamppu silloin, kun aina ennen käytössä on ollut 40 W matta hehkulamppu, jonka valossa on luettu iltasatu. Meitä ei kiinnosta se, montako lumenia tai jotain niissä on, vaan ainoastaan se, että lamppu ei pamauta sulaketta hajalle, mutta valaisee lukemiseen tarvittavalla määrällä.

Kolmas nykyaikaiseen elämänhallintaan liittyvä asia ovat erilaiset salasanat ja käyttäjätunnukset. Tarvitsisimme kipeästi apua siihen, miten ne kaikki voi muistaa (samojahan ei missään nimessä saa kahdessa eri palvelussa olla) ja toisaalta miten ne voi turvallisesti säilyttää jossain kaikkien ulottumattomissa, mutta nopeasti tarvittaessa saatavissa. Voimme avautua sen verran, että suosikkikäyttäjätunnuksemme on Pirjo6-0Purjo, ja tavallisin salasanamme on avaa1ovi. Jos teillä ei ole omia, voitte lainata näitä.

Odotellessamme uusia koulutuksia olemme pukeutuneet lämpimästi, sillä ulkona on pikkuruinen talvimyrsky. Purjolla on pöllökuvioiseen fleecehaalariin yhdistetty lentäjälakki, ja Pirjolla on porokuvioisesta fleecestä ommellun haalarinsa pikanttina lisänä hiippahattu. Näissä tarkenee kohtalaisesti täällä sisätiloissa.
 

1 kommentti:

  1. Kertokaa meillekin, jos löydätte jostain piuhakurssin! Siis kyllä mie nuorena osasin stereot yhdistää oikein, vaikka niissä oli kaiuttimille, radio/kasettisoittimelle ja levysoittimelle eri piuhat, jotka piti laittaa vahvistimeen kiinni. Nyt en ymmärrä näistä tietsikkajutuista mitään. Ei ole pyöreää reikää, jossa lukis "tv" tai "cd", on vain kryptisiä lyhenteitä joilla ei ole mitään tekemistä sen kanssa, mitä niiden kautta pitäisi saada tulemaan.

    VastaaPoista