lauantai 5. lokakuuta 2013

5.10. Lihaton lokakuu?

 photo bdc358c0-7c2a-46cf-96bc-97925bfc799b_zpsb2629248.jpg

Lihattomasta lokakuusta pähistään nyt niin tiiviisti, että me päätimme (monen muun tavoin) laatia oman listamme siitä, mitä missäkin kuussa kannattaisi itseltään ja erityisesti kanssaeläjiltä kieltää.

Tofuton tammikuu on lihattoman lokakuun looginen jatke: jos lihansyöjät kieltäytyvät kuukaudeksi raateluhampailleen sopivasta ravinnosta, voivat kasvissyöjät hylätä kuukauden ajaksi soijajuustonsa.

Hyytelötön helmikuu sopii meille mainiosti, koska inhoamme kaikenlaisia tytiseviä ja tutisevia ruokia ja  niistä erikseen mainittuna eritoten aladobia. Sen on takuuvarmasti keksinyt joku, jolla on alhaisia sadistisia taipumuksia. Hyytelöttömän helmikuun aikana  myös geelin käyttäminen on ehdottomassa pannassa.

Mässytön maaliskuu tarkoittaa sitä, että kaikki erilaiset karkit mukaan luettuna metrilaku, salmiakki ja  pastillit on ehdottomasti kielletty. Vaihtoehtoisesti harkitsimme mämmitöntä kuukautta, mutta jos pääsiäinen osuu maaliskuulle, liian moni joutuisi vastustamattoman mämmihimon valtaamaksi ja rikkoisi lupauksensa mämmittömyydestä.

Hilloton huhtikuu on aika looginen vaihtoehto, koska tässä vaiheessa vuotta kellarin tulisi olla jo lähes tyhjä, mutta muutama mansikkahillopurkki sieltä vielä pitäisi löytyä. Niitä säästetään siihen asti, kunnes saadaan tuoreita marjoja.

Tahnaton toukokuu tulee aiheuttamaan ongelmia kaikille niille, jotka tekevät kevään juhliin voileipäkakkuja. Siitä huolimatta meistä kaikenlaiset tahnat ovat jotenkin epäilyttäviä: niihin on takuuvarmasti kätketty jotain sellaista, jota emme suurempina paloina söisi.

Kiivitön kesäkuu muistuttaa siitä, että aina ei tarvitse syödä tuontihedelmiä vaan voi vaihteeksi napsia vaikka ruusun terälehtiä. Jos siis ehtii ennen kuin lehtokotilot hyökkäävät paikalle.

Hiivaton heinäkuu aiheuttaa sen, että emme saa pullaa. Joudumme siis tyytymään mansikkakakkuun ja jäätelöön.

Eineksetön elokuu tulee olemaan monelle yhtä hankala kuin nyt meneillään oleva lihaton kuukausi. Suosittelemme keittämään kattilallisen mitä tahansa keittoa. Siitä riittää lämmitettynä moneksi ateriakerraksi ja voi leikkiä, että se on eines.

Soijaton syyskuu on vähän samoilla linjoilla kuin tammikuukin. Ihminen on Suomessa pärjännyt vuosisatoja ilman soijaa, joten eiköhän yksi kuukausi nyt 2000-luvulla onnistuisi vallan mainiosti.

Lihaton lokakuu voitaisiin korvata läskittömällä kuukaudella. Pekonia tai kyljyksiä voisi hyvin syödä, kunhan jättäisi läskiosuudet lautasen reunalle.

Möykytön marraskuu olisi erityisen haasteellinen kuukausi kouluruokailusta vastaaville. Perunasoseeseen ei saisi jättää yhtään suussa ällöttävältä tuntuvia möykkyjä, ja jokaisesta ruuasta pitäisi sen ulkonäön perusteella pystyä sanomaan, mitä se on.  Aina ei voi olla ihan varma, onko syömässä kasviksin höystettyä maksakastiketta vai indonesialaista punajuuri-possupataa.

Pitkän mietinnän jälkeen päädyimme siihen, että joulukuussa ei ole mitään ruokarajoituksia, mutta sen sijaan se voisi olla jäähytön ajanjakso. Silloin ketään ei istuteta nurkkaan miettimään tekemisiään, koska tontut joka tapauksessa kurkkivat ikkunoista ja näkevät, mitä tuli tehtyä.

Kaiken tämän eri kuukausiin kohdistuvan kieltojen keksimisen jälkeen olemme varsin uuvahtaneita, joten kävimme suihkussa ja esittelemme nyt uusimpia kylpytakkejamme. Ne ovat ohutta joustofroteeta ja malliltaan samanlaiset. Purjo halusi omaansa ruudulliset vinokaitalehuolittelut. Pirjo valitsi Hello Kitty -aplikaation. Ihanko vähänkö söpöjä.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti