keskiviikko 31. heinäkuuta 2013

31.7. Pirjo ja Purjo ihastuvat postin pakettiautomaattiin

 photo 6f55fd03-f4f0-4735-9dbd-9de5b791dabe_zps627d7e02.jpg

Me lähetämme hyvin harvoin paketteja ehkä siksi, että postissa joutuu aina jonottamaan. Tietysti täytyy toisaalta iloita siitä, että edes joku palvelu on sellainen, että kiskurihinnoista huolimatta se yhä kansalaisia kiinnostaa, mutta toisaalta se odotteleminen jonossa on aika tuskastuttavaa. Kyllästymispistettä ei siirrä piiruakaan se, että ystävällisen postineidin (suurin osa tiskin takana työskentelevistä on naisia) täytyy puoliväkisin muistaa esitellä lähetysvalmiita suklaalevyjä ja pienipainoksisia erikoispostimerkkejä edistääkseen postitoiminnan kannattavuutta.

Koska asiakas postikonttorissa on pääasiassa kuluerä (elävä palveluntarjoaja on kallis sijoitus), löytyy nyt kaupoista ja muista ajanviettotiloista pakettiautomaatteja, joiden avulla voi sujuvasti laittaa lähetyksensä matkaan ilman, että joutuu edes puhekontaktiin ihmisen kanssa. Me olemme tänään käyttäneet yhtä tällaista masiinaa ja huvittuneet kovasti kokemuksestamme.

Periaatteessa automaatin käyttö on yhtä helppoa kuin sähköpostin lähetys. Paketin päälle ei laiteta vastaanottajan osoitetta vaan pelkkä puhelinnumero. Lähettäjästä pitää muistaa myös osoite, mitä meistä on lievästi omintakeinen ratkaisu, mutta kaiketi siihen on olemassa syynsä. Kone haluaa tietää vastaanottajan puhelinnumeron sekä sen postin tai automaatin, josta paketti noudetaan.

Tästä alkaa Itellan maantieteellisen oivalluksen opintojakso. Lähettäjän täytyy tietää, missä päin maata vastaanottopaikka sijaitsee. Pakettiautomaatin näyttöruudulta täytyy kyetä valitsemaan oikea alue, mutta missään ei kerrota, mitä jo mahdollisesti olemassa olevaa mallinnusta käytetään. Ruudulta voi valita Länsi-Suomen tai Itä-Suomen, mutta kone ei kerro, ovatko kyseessä läänit vai mahdolliset postipiirit tai muuten vain sujuvasti yhdistetyt jakelualueet. Paketin lähettäjä joutuu myös kohtalaisen tuskaisena miettimään, onko Salo Länsi-Suomessa vai Etelä-Suomessa puhumatakaan vaikka Pielavedestä, jonka sijoittumista kartalle joutuu tosissaan miettimään. 

Kun oikea alue on valittu, pitää valita oikea kunta ja taas täytyy muistaa, että esimerkiksi Iitissä ei ole pakettiautomaattia, mutta kuntakeskuksessaan Kausalassa on. Melkoisia veijareita nämä itellalaiset, joiden lähetyslogiikka ylittää kaikki kieroutuneimmat odotukset. Ehkä he elävät jossain tuntemattomassa postinumeromaailmassa, jossa normielämän todellisuus ja lainalaisuudet eivät toimi.

Kun paketin päätepiste on selvitetty (se voi muuten olla ihan tavallinen postikonttori tai asiamiesposti, sillä pakettiautomaatteja ei ole läheskään kaikilla paikkakunnilla), on aika maksaa. Sitä varten täytyy ujuttaa sirullinen pankkikortti paikalleen, näpytellä tunnuslukuja ja summia. Jos kaikki sujuu hyvin, antaa automaatti armollisesti tiedon siitä, että saa valita sopivan kokoisen lähetyslokeron, jollainen aukeaa ihan itsekseen. Tulee ihan agenttimainen olo, kun piilottaa ruskealla käärepaperilla suojatun paketin lokeroon, painaa luukun kiinni ja tietää, että siellä on huikea salaisuus matkalla vastaanottajalleen.

Niin, tässä on nyt systeemin heikko puoli. Itellan kun pitäisi saada se paketti lokerosta rullakkoon, sieltä edelleen jakeluautoon ja postin jakelukeskukseen. Harmillisesti nämä vaiheet paketin kulussa eivät enää sujukaan yhtä sutjakasti kuin koneen näytön näppäily. Paketeilla on taipumus jäädä jonnekin matkalle päiväkausiksi. Tuskin maltamme odottaa sitä aikaa, kun Itella siirtyy kokonaisvaltaiseen itsepalveluun eli ensin asiakas näpyttelee vastaanottajan tiedot, paketin koon ja muut jutut koneelle, maksaa postimaksun ja lähtee sen jälkeen omalla kyydillä viemään pakettia perille. 

Kuvassa ei ole mukana mitään automaattia vaan mattoteline, jonka päälle olemme asettuneet kannustavasti juna- ja helikopteripuseroissa. Näin yritämme hienovaraisesti vihjailla, että liikettä niveliin siellä postinjakelussa. Joku odottaa pakettiamme ja jos nyt kuhnailette, joutuu hän odottamaan vielä pitkään.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti