lauantai 3. elokuuta 2013

3.8. Tulossa hyvä tölkkivuosi!

 photo 2beb662e-3fd6-4db1-9f2c-851d11e76f4c_zpsab236b3c.jpg

Emme yleensä poistu kodistamme varhain lauantaiaamuna, mutta tänään tuonkin menimme tekemään. Ei ehkä olisi pitänyt, sillä tölkinkylvöaika on parhaimmillaan ja matkalla jonnekin ja takaisin näimme runsaasti kaikenvärisiä metallisia juomansäilytysastioita, jotka oli jätetty tien- ja kadunvarsille todennäköisesti siinä toivossa, että niistä kasvaisi uusi pantillisten tölkkien sato. 

Empiiristen havaintojemme mukaan tölkkien uskotaan kasvavan parhaiten pientareella, koska niitä oli sinne ripoteltu ainakin tusinan verran. Toinen merkittävä kasvupaikka ovat ajoväylien välissä olevat korokkeet tai muut kaistaleet, joissa ei ole tarkoitus ajaa, mutta jotka ovat kädenkantaman päässä tölkinkylvökoneista eli autoista. Pienet leikkipuistot vaikuttivat myös olevan kylväjien suosiossa, mutta niihin tölkit tuodaan kaiketi repuissa tai pahvisissa kantotelineissä, joista jälkimmäisiä näytti olevan levitettynä ympäriinsä pienen paperinkeräysastian verran. 

Emme ole kovinkaan kokeneita kierrättäjiä, mutta mielestämme yhdestä tölkistä saa 0.15 euroa. Emme tiedä sitäkään, kasvavatko  tölkit puissa vai pensaissa tai miten monta uutta tölkkiä on odotettavissa yhtä maahanheitettyä kohti, mutta jos viime yönä tehdyt kylvöt onnistuvat, saadaan sadonkorjuun aikaan melkoisen mukava saalis. Ei kai kukaan muuten ilokseen visko pantillisia juoma-astioita ympäriinsä?

Tölkkien kasvupaikoille oli täsmäkylvetty myös melkoinen määrä hampurilaisravintoloiden take away -pusseja, joiden sisällöllä lienee tarkoitus lannoittaa maastoa parhaan sadon aikaansaamiseksi. Vaatii melkoista kärsivällisyyttä kanniskella Mäkkärin pussi yli 40 kilometrin päähän ostopaikastaan vain siksi, että sen avulla auton ikkunasta viskattu limsatölkki saisi seuraa ojanpientareelle. Muuten emme ymmärrä, miksi pahvirasia, lautasliina ja paperipussi on pitänyt tuoda konkreettisesti keskelle ei mitään.

Päivä oli helteinen, joten toivottavasti tölkit juurtuvat hyvin ja kasvu lähtee ripeästi käyntiin. Sitä odotellessa pukeuduimme uimapukuihin, joihin on aplkikoitu Hello Kitty -kuvioita. Purjon uimapukuun leikattiin pätkä Tiimarista ostettua satiininauhaa ja Pirjon Kitty on kauan sitten Eurokankaasta ostetusta kankaasta. Yhteisenä juttuna meillä ovat raidat: Purjolla koko uimapuvussa, Pirjolla resoreissa.
 

1 kommentti:

  1. Eikö teillä kulje ruskettuneita karvaisia miehiä polkupyörällä keräämässä niitä tölkkejä?

    VastaaPoista