sunnuntai 8. syyskuuta 2013

8.9. Ei lämmin luita riko

 photo fcc27f2f-fc98-425a-aea2-a1bb0202f42d_zps5586febb.jpg

Syksy pysyttelee poissa ja aurinkoa riittää, mutta me olemme jo varautuneet kylmeneviin päiviin lämpimillä haalareilla. Kuvaushetkellä otsalla saattoi olla muutama hikikarpalo, niin kuuma näissä asuissa tuli.

Olo oli melkein kuin saunassa, paitsi että me emme koskaan sauno. Tiedämme, että tällainen toiminta on epäisänmaallista, sillä täällä Suomessa oletetaan automaattisesti jokaisen olevan saunahakuinen. Me emme ole. Meistä on kummallista ajatella, että pitäisi istua liian kuumassa huoneessa väittämässä, että tässä sitä rentoudutaan, vaikka oikeastaan keuhkoihin sattuu ja ainoana toiveena on päästä pois.

Suuressa osassa suomalaisia asuntoja on oma sauna. Rakennetaanpa nykyisin yksiöitä, joissa pesutiloja (laskemme saunan sellaiseksi) on neliöissä enemmän kuin muuta asuinalaa. Kun löylykamariin on käytetty niukoista tiloista suuri osa, pitää säästää jossain ja se säästö tehdään kummallisen usein säilytystiloista. Toisaalta aika harvalla lienee käyttöä asunnolle, jossa on suuri vaatehuone, reilun kokoiset pesutilat ja pikkuruinen yhdistetty olo-työ-makuuhuone, jonne mahtuu joko nojatuoli tai kirjoituspöytä, ei molempia. Makuutilakin pitää virittää parvelle ja ateriointi tapahtuu seisten, koska keittokomeroon ei mahdu pöytää saati istuimia. Silti se sauna on niihin vähiin neliöihin mahdutettava.

Jos joskus joudumme asumaan kodissa, jossa on meidän käyttöömme varattu saunahuone, teemme siitä välittömästi varaston. Kiuas pois ja lauteiden tilalle kunnon hyllyt! Näemme jo lukijoiden silmien laajenevan hämmennyksestä ja närkästyksestä, sillä saunahan on lähes pyhä, ja jos sitä ei tarvitse, niin se täytyy arvokkaasti jättää tyhjilleen eikä sitä sovi täyttää kausivaatteilla tai millään muulla yhdentekevällä. Miksi ihmeessä ei saisi ihan itse päättää, mihin kutakin huonetta käyttää? Syöväthän monet olohuoneessa, vaikka siellä pitäisi nimen mukaisesti vain olla.

Sitä paitsi pesutilat tuntuvat nykyisin olevan melkoisia homepesäkkeitä. Sauna sisällä talossa ilman ikkunaa ei voi olla terveellinen valinta. Oikeastaan aika hassua, että ensin kerrostalosauna lämmitetään kuumaksi ja sitten saunomisen jälkeen jollain huippuimurilla imetään kaikki lämpö ja kosteus oikein äkkiä pois, jotta mikään salakavala itiöiden elatusalustaksi sopiva ei hivuttautuisi tuhoamaan rakenteita. Muutaman kymmenen minuutin päivittäinen saunahurmio voi olla koko asunnon hometurmio!

Olemme silti avarakatseisia: jos joku haluaa saunoa, niin me emme paheksu ainakaan ääneen. Kukin valitsee ihan itse, mihin aikansa käyttää ja jos ehdottomasti haluaa oleskella lämpötilassa, jossa joulukinkku paistetaan, niin kuka me olemme sitä kieltämään. Silti keksimme löylyhuoneelle vain yhden ainoan järkevän käyttötarkoituksen. Se on mainio lämmittelypaikka sellaisina päivinä, jolloin aamusta alkaen vietetään aikaa järvessä polskien. Silloinkin suosimme rantaan rakennettua puulämmitteistä saunaa, jossa ehdottomasti on oltava ainakin yksi ikkuna, josta kurkkia ulos. Sisään ei sovi kuikuilla, se on varsin epähienoa käytöstä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti