keskiviikko 25. heinäkuuta 2012

25.7. Se on turha, mutta ihana!

SS107855

Se on jäätelökone. Ensin se tuntui maailman turhimmalta lahjalta, mutta sittemmin se on osoittautunut erittäin käteväksi esineeksi, jota ilman voi elää, mutta harmittaisi koko ajan.

Ihmelaitteen mukana tuli monisivuinen ohjekirja, jossa kerrottiin, että koneella valmistettu jäätelö ei maistu samalta kuin kaupasta ostettu. Varoitus oli paikallaan, sillä tällä tehty jäätelö ei ole lähellekään samanlaista kuin tusinatuotettu einesjäätelö, jota pakastealtaista saa noutaa. Oikeastaan tällä tehty jäätelö ei ole vielä kertaakaan maistunut edes samalta kuin joku edellinen valmistuserä, mikä saattaa osin liittyä siihen, että hulvattomasti olemme kokeilleet erilaisia reseptejä pääosin sen mukaan, mitä kulloinkin on käteen osunut.

Olemme tehneet mansikkajäätelöä, jossa oli mansikkaa enemmän kuin kermaa. No joo, siitä tuli sorbettia. Olemme kokeilleet suklaahippujäätelöä, joka maistui suklaahippujäätelöltä. Niitä hippuja oli aika paljon. Kokeilimme ihan tavallista vaniljajäätelöä, joka oli aika äklöä, koska aitoa vaniljaa hulahti sekaan varmaan enemmän kuin olisi edes laillista. Testasimme, miltä maistuu mariannekarkkiraejäätelö ja tulimme siihen tulokseen, että emme tee sitä enää. Karkki karkkina ja jäätelö jäätelönä. Yritimme tehdä suklaajäätelöä lisäämällä sokeria ja kaakaota, mutta siitä tuli kyllä sokerikaakaojäätelöä. Kaikenlaista muutakin on kokeiltu kaapista löytyvistä aineksista, mutta ei sentään nakkimakkarajäätelöä tai pizzamaustejäädykettä. Sen sijaan jäädytetty jugurtti on muodostunut jonkinasteiseksi intohimoksi.

Tässä laitteessa on yksi ainoa huono puoli: sitä valmista kermaherkkua tulee kerralla ihan liian vähän, vain muutaman desilitran verran. Toisaalta valmistus on helppoa eli ensin jäädytetään valmistusastia, sitten laitetaan sinne tarvittavat aineet eli kermaa tai jugurttia ja sekaan mitä nyt kulloinkin on käsillä, sekoitin päälle ja sitten se itsekseen vatkaa jäätelön valmiiksi. Helpompaa kuin heinänteko. Suunnilleen vartin kuluttua jäätelö syödään, pestään astiat ja laitetaan valmistuskulho pakastimeen jäätymään ja odottamaan seuraavaa kertaa. Mikä on mahdollisimman nopeasti.

Sopivia herkkujentekoasuja ovat liivihameet, sillä tänään on ollut omituinen hellepäivä. Aurinko ei ole paistanut, mutta ulkona on olo kuin kasvihuoneessa eli lämmintä ja kosteaa. Oikea lehmänhenkäyskeli. Pirjolla on puuvillakankaasta apinainen mekko ja Purjolla neuloksesta vastaava asu, jossa on yhdistetty yksiväristä ja raidallista kangasta ja lopuksi vielä aplikoitu trikoosta leikattu ooga booga -kuvio etukappaleeseen.

SS107849

SS107852

1 kommentti: