torstai 17. tammikuuta 2013

17.1. Saako hiihtotaidoton mennä ladulle vai pitääkö tyytyä pulkkamäkeen?

HelloK

Päivän pohdinta tulee Suomen Turusta, jossa on syvästi paheksuttu hiihtotaidottomien lasten ryntäystä laduille. Lukuisat kunnon hiihtovermeissä paahtavat oikeat urheiluharrastajat ovat ottaneet yhteyttä kaupungin liikuntatoimesta vastaaviin vaatimuksenaan saada lapsettomat ladut ja mielellään ihan kaikki muutkin liikuntapaikat. Kaikista amatööreista on vain haittaa silloin, kun muinaiset hiihdon pitäjänmestarit vuodelta 1984 tai 1986 haluavat kokeilla omia rajojaan ja upouutta alennusmyynnistä hankittua suksipakettiaan sekä hengittävää hiihtoasuaan.

Erityistä närkästystä on herättänyt se, että koulut ovat vieneet laumoittain lapsosia harjoittelemaan mäenlaskua sukset jalassa kaupungin suosituimmalle ladustolle. Siellä on ollut paljon niitä kuuluisia vähältä piti -tilanteita, joissa olisi voinut käydä huonosti alamittaisten harrastehiihtäjien aiheuttaessa ongelmia kaatuilemalla holtittomasti epätasaisessa maastossa tai puuskuttaessa haarakäyntiä mäkiä ylös niiden oikeiden hiihtäen yrittäessä lykkiä hartiavoimin heidän ohitseen. Pois hiihtotaidottomat muiden jaloista! Latuja ei ole tehty harjoitteluun vaan veren maku suussa kisaamiseen itsensä kanssa ja sen sinihaalarisen, joka menee jossain edellä, mutta joka täytyy saada kiinni, koska kilpailuvietti on niin kova.

Turusta on siis tulossa siitä kuuluisa kaupunki, että sen kasvateille täytyy esimerkiksi armeijassa ihan erikseen opettaa mäenlasku sukset jalassa tai antaa niiden tilalle pulkka, koska turkulaisille lapsille kaikki kaltevat pinnat ovat liian vaarallisia. Hiihtoa saisi kouluaikana olla vain tasaisella pinnalla. Sitä eivät lehdet kerro, missä vaiheessa sinne vaativimmille laduille mäkiseen maastoon saa mennä, jos ei missään saa opetella mäenlaskua. Tai ehkä Turkuun on tulossa koulujen yhteinen mäenlaskusimulaattori, jossa hyväksytysti laskettuaan saa kirjallisen kunnallisten latujen käyttöön oikeuttavan todistuksen. Sen näyttämällä pääsisi kokeilemaan ihan oikeaan mäkeen, jossa ei enää olisikaan vaaraksi oikeille hiihtäjille.

Meidän mielestämme koko ongelma poistuisi sillä, että kielletään koululiikunta kaikilta osiltaan. Uimahallissa koululaisryhmistä lähtee käsittämättömästi melua ja ne ruuhkauttavat kaikki pukeutumistilat ja suihkut puhumattakaan siitä, että altaaseen ei mahdu vesijuoksemaan rinnakkain Martan ja Tyynen kanssa, kun ne pahuksen lapset polskivat siellä. Koulujen jumppasalit täyttyvät lapsista päivällä, vaikka eläkeläisten sählykerholla olisi paljon suurempi tarve liikuntahallien käyttöön. Jos ei olisi näitä tarpeettomia urheilutunteja, olisi erilaisilla aikuisryhmillä päivälläkin käytössään liikuntatiloja eikä tarvitsisi sauvakävellä tuulessa ja tuiskussa. Jonkun kolmasluokkalaisten telinevoimistelutunnin sijaan voisi ihan hyvin olla seniorijoogaa. Lapset voisivat sinä aikana vaikka opetella ulkoa kasvien latinankielisiä nimiä.

Jos kouluissa on ihan pakko sitä liikuntaa harrastaa, niin tästä eteenpäin valittakoon vain sellaisia lajeja, joista ei ole haittaa oikeille ihmisille eli aikuisille. Pulkalla ja kelkalla saisi laskea mäkeä vain jollain sellaisella alueella, jonne aikuisilla ei ole asiaa kuten vaikka koirapuistossa tai omassa pihassa. Jos on ihan pakko laittaa niitä lapsia sukset jalassa mäkeen, niin mäkihyppy olisi paljon parempi laji kuin hiihto, koska aika harvoin siellä hyppyrimäessä on mitään ruuhkaa ja yli 40 vuotta täyttäneitä hyppelijöitä häiriintymässä alaikäisistä. 

Helpointa tietenkin olisi, jos kouluihin hankittaisiin erilaisia urheilullisia konsolipelejä, joissa nappia painamalla voisi valita lajin keilaamisesta pujotteluun. Niiden avulla nuoriso saataisiin pysymään luokkahuoneissa poissa pahanteosta eli kaatuilemasta veronmaksajien kalliisti kustantamilla laduilla.

Meillä ei ole suksia eikä luistimia, joten ihan turha sieltä Turun suunnasta on tänne paheksuvasti katsella. Ei meillä ole hiihtotrikoitakaan vaan vihreää trikoota muuten vaan. Purjon paidassa on Hello Kittyjä oikein kohtalaisen iso lauma ja Pirjolla on vähän hippityylisiä kukkakiekuroita. Aika hyvin tälläinen sinivihreä ja fuksia sopivat väreinä yhteen, vai mitä.

1 kommentti: