tiistai 22. tammikuuta 2013

22.1. Rollaattori-ideoita

pallot

Olemme aikaisemminkin miettineet vanhusten hyötykäyttöä esimerkiksi yöllisinä katupartioina tai lumenauraajina, kunhan rollaattoriin liitetään hieman lisävarusteita (emme muista, koska sitä pohdimme, mutta elävästi muistamme niin tehneemme).

Tänään mietimme rollaattoreja yleisemminkin. Niitähän on vaikka millaisia malleja: osaan saa kätevän ostoskorin, osa taittuu kokoon automatkan tai säilytyksen ajaksi ja osassa on näppärä istuin siltä varalta, että kesken matkan pitää pysähtyä rupattelemaan kavereitten kanssa. Rollaattoreja löytyy kaikissa sateenkaaren väreissä, mutta siihenpä niiden kehitys sitten näyttää pysähtyneen.

Me innovoimme joutessamme näihin pyörillä kulkeviin kävelytelineisiin kaikenlaisia käteviä lisäyksiä. Ensimmäisenä tuli mieleen vaunukoppa tai rattaat, sillä niin kovin moni isovanhempi joutuu nykyisin hoitamaan lapsenlapsiaan ensimmäisistä viikoista alkaen. Tukevaan rollaattoriin asennettava turvakaukalon tai -istuimen mallinen lapsenkuljetusosasto lisäisi kävelytelineen käyttöikää, sillä sellaisen lastenrattaita muistuttavan systeemin voisi antaa vaikka 50-vuotislahjaksi. Ensin se olisi lapsenlasta varten ja muutaman vuoden kuluttua istuimen voisi irrottaa ja laittaa tilalle vaikka tabletin.

Ja nyt emme tarkoita tabletilla mitään dosetista poimittavaa lääkettä vaan taulutietokonetta. Sille voisi rollaattorissa olla oma teline, johon laitteen voisi kiinnittää siten, ettei sitä kovin helposti saisi varas napattua. Tämän tietokoneen ansiosta matkassa kulkisi koko ajan kauppalista, kartta ja esimerkiksi sähköposti, jos kesken kävelylenkin vaikka muistuisi mieleen lähetellä viestejä jonnekin. Tietysti siinä olisi myös hurjasti pelejä, joita voisi pelailla aikansa kuluksi jonotellessaan pankissa tai apteekissa.

Venäläisissä autoissa on usein kamera, jolla videoidaan matkan aikana liikennetapahtumia. Rollaattorissakin sellainen voisi myös olla tarpeen. Silloin saisi kunnon kuvaa siitä koltiaisesta, joka yrittää ryöstää mummon käsilaukun tai videomateriaalia vaikka huonosti hoidetuista jalkakäytävistä tai suojatiellä ohi sujahtavista autoista. Enää ei olisi kaupunginjohtajalle tehtävä valitus pelkän oman puheen varassa, vaan voisi liittää mukaan liikkuvaa kuvaa.

Nykyisissäkin rollaattoreissa on kunnon tavarakori, mutta sen lisäksi tarvittaisiin ilman muuta kunnon kahvinkeitin, pikkuruinen kylmätila ja vaikka tarkasti mitoitettu tila viinipänikälle, jos sattuu olemaan siihen suuntaan kallellaan. Silloin voisi koska tahansa pysähtyä tauolle eikä olisi riippuvainen kauppojen ilmaisista markkina- ja synttärikahveista. Voisivat siinä Tyyne ja Elma loukkaantua, kun he joutuisivat seisomaan nykähtelevässä kahvijonossa toista varttia, mutta jonon vieressä luxusrollaattorin omistaja lorauttaisi kunnon presidentit pienestä keittimestä kokoontaitettavaan mukiin ja nappaisi päälle lääkelasillisen konjakkia sydäntä vahvistamaan.

Taas kerran vaatteillamme ei ole mitään tekemistä tekstin kanssa. Meillä on uimapuvut, koska pitäisi mennä uimaan. Ehkä menemme, ehkä emme. Saa nyt nähdä.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti