lauantai 16. helmikuuta 2013

16.2. Lehmä mallia hevonen

 photo c5c95c0e-cb82-48f1-b293-cbc2a206f46f_zps5de582d3.jpg

Eurooppa on ajautunut todella pahaan kriisiin. Eineslasagnesta löytyi naudan sijaan hevosenlihaa, vaikka kaikki luulivat, että siellä oli korkeintaan pikkuruisen jauhettua siansorkkaa. Meidän mielestämme kyseessä ei ole edes mitään yllätys, koska tähän mennessä lihapullasta on löytynyt broileria ja broilerpyöryköistä puolestaan kanannahkaa, joten miksi ihmeessä lasagnessa ei voisi olla naudan vierellä hieman väsähtänyttä kaakkia. Tuoteselosteet ovat joka tapauksessa vähän sinnepäin, eikä niitä aina kannata ottaa ihan todesta etenkin kun ne on kirjoitettu niin pienellä, ettei tekstistä saa selvää ilman suurennuslasia.

Suomessa hevosen syömistä pidetään jotenkin vääränä ja kummallisena. Hevonen sopii kyllä vetämään ravikärrryjä ja hölkyttelemään ympäri maneesin, mutta eläkepäivien päätteeksi sitä ei tarvitse viedä teurastamoon ,vaan sen saa haudata vaikka kotipihan nurkkaan, jos se kotipiha sattuu olemaan riittävän iso eikä se ole pohjavesialueella. Vastaavasti samankokoinen nautaeläin on ongelmajäte eli hankala raato, joka yllättäen sydänkohtaukseen kupsahtaneena pitää toimittaa ensimmäisen luokan käsittelylaitokseen hävitettäväksi. Jo tästä voisi päätellä, että hevonen olisi lihana paljon parempaa kuin lehmä, koska sitä ei pidetä ympäristölle vaarallisena kuten kuolleita nautoja. Toisaalta teurastamo ottaa vastaa hyväkuntoisen lehmän, mutta hevosta saa sinne yleensä turhaan tarjota. Sen lihalle kun ei ole virallisesti kysyntää.

Kun oli selvinnyt, että lasagnessa olikin hevosta, piti tietysti selvittää hevosenlihan alkuperä. Tästä taas seurasi, että erilaiset tutkimuslaitokset tulivat epähuomiossa paljastaneeksi, että Euroopassa liha muuttaa alkuperäänsä ja liikkuu  paikasta toiseen uskomattoman mielenkiintoisia reittejä niin elävänä, pakastettuna kuin pakattunakin. Romaniasta hevosena teuraaksi lähetetty eläin ilmestyy Italiassa einestehtaaseen nautana ja jopa lampaana. Melkoisia veijareita siis nämä maasta toiseen matkaavat eläimet.

Asiasta nousi niin iso haloo, että nyt aiotaan tehdä eläinlajialkuperää selvittäviä DNA-testejä niin eineksille, ravintola-annoksille kuin makkaroillekin. Tästä voisi päätellä, että kyseessä on koko ihmiseloa uhkaava asia, koska esimerkiksi pari vuotta sitten ei sikainfluenssan tutkimiseen panostettu läheskään yhtä valtavasti,vaikka hevosenlihaa sisältävän lasagnen ei ole todettu olevan terveydelle vaarallista.

Kuluttajat kokevat, että heitä on petetty, joten nyt on syytä unohtaa salmonellat, listeriat ja muut terveyttä joskus pahasti vahingoittavat pöpöt ja keskittyä siihen, onko jauheliha aasia, muulia vai citykania. Ja kun testillä on saatu selville eläinperäisen aineksen alkuperä, voidaankin keskittyä selvittämään sitä, kenen kasvihuoneesta on peräisin lasagnen tomaatti ja millä on lannoitettu se pelto, jossa pastan durumvehnä on aikanaan kasvanut. Odottakaapa vain, niin kohta on jokaisen einespakkauksen mukana 18-sivuinen kirjanen, jossa on selvitetty kaikkien raaka-aineiden alkuperä ja liitteenä on sukuselvitys kolmanteen ja neljänteen polveen kaikista niistä henkilöistä, jotka ovat tavalla tai toisella osallistuneet kyseisen valmisruuan tuottamiseen.

Me emme lue tuoteselosteita, joten on ihan se ja sama, mitä valmisruokamme sisältää. Jos on niin rohkea, että haluaa syödä eineksiä, pitää olla riittävän avarakatseinen ottamaan vastaan tieto siitä, että siinä ruuassa saattaa olla jotain sellaista, mitä ei itse syötäväkseen valmistaisi. Verratkaa vaikka kouluruokaan: moniko suostuu kotonaan hauduttelemaan vaikka ohratomaattikaalilaatikkoa. Tuskin kukaan, ja silti sellaista lapsillemme koulussa syötetään eikä kukaan DNA-testien perään kysele. Ehkä parempi niin, sillä jos yhden kouluruoka-annoksen raaka-aine maksaa alle euron, ei sillä rahalla kovin hyväkuntoista nautaa osteta, vaan ruokahuoltopäällikkö saattaa täläkin hetkellä harkita halvan hevosenlihaerän hankintaa.

Vaatteillamme ei ole mitään tekemistä hevosten kanssa. Pirjolla on taas kerran yhdistetty Marimekon erilaisia unikkokankaita liivihamemaiseksi kokonaisuudeksi. Purjolla on collegekankainen haalari, johon on erittäin kekseliäästi kiinnitetty eteen rusetti. Ette varmaan kertaakaan ennen nähneet meillä mitään vastaavaa.

1 kommentti:

  1. No sitähän minäkin sanoin... jos ostaa eineksiä, ei tartte kovin tarkkaan miettiä mitä se sisältää. Rustoja ja jänteitä nyt ainakin, sen huomaa ko. einestä pureksiessa. Mieluummin hevosenlihaa kuin niitä.

    Mutta ei niissä tietääkseni ole sentään ollu vielä hullun hevosen tautia.

    VastaaPoista