maanantai 13. elokuuta 2012

13.8. Maineemme leviää, mutta onneksi Seiskan sijaan päädyimme vauvapalstalle

SS1082pp



Vauvapalsta on keskustelupalsta, jossa ei nimensä mukaisesti keskustella vauvoista vaan pääasiassa melkein kaikesta muusta. Siellä lyödään toisia keskustelijoita ja etenkin palstan ulkopuolisia sanan säilällä kuin vierasta sikaa. Palsta on niittänyt mainetta  iltapäivälehtien arvovaltaisena mielipidevaikuttajana, eikä ole kerran tai kaksi, kun kevyissä aviiseissa ja aluelehtien viikonloppunumeroissa on viitattu vauvapalstan keskusteluihin. Joskus on viitattu myös palstalaisten itsensä julkisuuteen lataamaan kuvamateriaaliin, jossa aiheena ovat olleet äitiyteen tavalla tai toisella liittyvät ruumiinosat. Kyseessä on siis eräänlainen keskustelupalstojen anoppi, jolle kaikki on sallittua.

Me pääsimme vauvapalstalaisten hampaisiin vähän kuin Anneli Jäätteenmäki aikanaan sai faksinsa eli pyytämättä ja yllättäen. Joku kehui meitä. Iso yläpeukku siitä hänelle. Kaikki muut palstalaiset sitten eivät välttämättä olleetkaan ihan samaa mieltä. Julkisesti he eivät mielipidettään kertoneet, mutta meillä sähköposti alkoi täyttyä aivan uudella tavalla. Tiedämme blogeja, jotka on suljettu, kun niiden sisältöä on moitittu ja kirjoittaja lytätty limaiseksi lättyseksi, mutta onneksi me olemme vahvempaa tekoa.

Tavallaan vauvapalstalaiset pelaavat peliä, jonka säännöt he ovat itse luoneet. Ensin keksitään joku blogi,  jota ihmetellään, kummastellaan tai ihaillaan. Valittuna on yleensä tyyliblogi, ja jos mahdollista niin sellainen, jonka vaatteisiin ruotijoilla itsellään ei ole varaa. Sen jälkeen aloitetaan vinha inhokampanja: moititaan kuvat, ilmeet, asut, tekstin fontti ja kaikki muukin mahdollinen blogiin liittyvä yksittäisistä kirjoitusvirheistä alkaen. Koulukiusaaminen on aika pientä tähän nettikiusaamiseen verrattuna.

Meille vauvapalstalaiset olivat keskusteluissa kohtuullisen armollisia, joten emme visko tuhkaa ympärillemme ja kerro syvästi katuvamme sitä, että olemme aikanaan ottaneet osuutemme bittitaivaasta ja perustaneet omalle tajunnanvirrallemme kepeän kirjoitusalustan, vaikka teksteissämme (suora lainaus innokkaalta kommentoijaltamme) "ei ole päätä eikä häntää eikä edes järjenhippusta".

Olemme silti varauksellisen tyytyväisiä. Sosiaalisen median mainonta toimi äärettömän tehokkaasti, sillä vauvapalstalla jaetusta linkistä käytiin viime viikolla kahden tunnin aikana yli 400 kertaa meitä kurkistamassa. Sitä voi pitää eräänlaisena tuntikohtaisena ennätyksenä, johon emme ilman ulkopuolisten harjoittamaa keskustelunherätystä olisi milloinkaan itse pystyneet pitäytyessämme kohtalaisen matalassa profiilissa.

Kuvassa emme ole matalalla ollenkaan, vaan kiipesimme kukkapöydälle. Seuranamme täällä korkealla on kaksi puista tulppaania, jotka eivät osoita kuihtumisen merkkejä, vaikka ne ovat kukoistaneet jo kuudetta vuotta paikallaan. Oikein mukavia kukkia siis. Koska olemme riehakkaalla tuulella, laitoimme päälle paljon kukkia ja paljon keltaista. Näissä vaatteissa tulee sellainen pirteä olo, vaikka kaupat pursuavat jo ruskeaa ja tummanharmaata aivan kuin ennakoiden pitkää ja synkeää syksyä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti